Superkocken: Så gör du en riktigt god potatisgratäng
Potatisgratäng är en storfavorit i många hushåll. Men hur gör man egentligen den godaste gratängen? Superkocken Mikael Einarsson ger sin smarriga variant.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Potatisgratäng är en riktig klassiker som passar till det mesta.
En typisk potatisgratäng har potatis, lök, grädde och ost som huvudingredienser, men det finns många olika recept där instruktionerna och ingredienserna kan variera.
MISSA INTE: Erik Videgård: Här är Sveriges bästa kinesiska restauranger
Det ska du aldrig ha i din matlåda
Potatisgratängen är ofta minst lika god dagen efter som direkt efter tillagning. Detta gör den till en utmärkt rätt att ha som matlåda.
Men det finns vissa rätter som däremot blir mycket sämre när du värmer upp dem – och som du därför aldrig bör ha som matlåda, vilket Nyheter24 tidigare skrivit om.
LÄS MER: Det ska du aldrig ha i din matlåda – enligt superkocken
Så gör du potatisgratängen
I Nyheter24:s matpodd "Ingredienserna" berättar superkocken Mikael Einarsson om hur han brukar tillaga sin potatisgratäng.
– Man skivar potatisen och bryner lök. Sedan sjuder man in det i buljong. Sen när buljongen har sjudit in gratinerar man av det med en massa ost, förklarar Einarsson.
I denna variant är det ingen grädde, utan bara ost. Einarsson föreslår sorterna comté eller gruyère, men konstaterar även att man kan blanda in en annan ost om man vill ha en billigare variant.
MISSA INTE: Starka reaktioner på Annas nya pepparkakor: "Smakar som..."
Podden "Ingredienserna"
Här kan du höra på hela det senaste avsnittet av "Ingredienserna".
LÄS MER: Erik Videgård: "Du har lagat stuvade makaroner fel i hela ditt liv"