I dag faller domen

I dag tar tingsrätten ställning i skuldfrågan.


Andrea Wahlgren skrek "stopp Daniel, sluta, sluta, aj, aj". Hon fortsatte att skrika och det lät som att hon blev misshandlad. Skriken, som pågick under ett par minuter, satte skräck i de boende i närheten. Det lät som att någon slog henne hela tiden. Vissa trodde att hon till och med höll på att bli våldtagen.

I dag avgörs Daniel "Papa Dee" Wahlgrens framtid i Stockholms tingsrätt. Han är misstänkt för att ha misshandlat sin fru Andrea Wahlgren och riskerar fängelse i flera år. Nyheter24 har tagit del av hela förundersökningen på 171 sidor och kan inför domen berätta om en familj i djup kris.

Den 14 september var paret Daniel och Andrea Wahlgren på en känd före detta modells 40-årsfest. Flera kändisar var på plats, bland andra designers och regissörer. Värden valde att splitta på paret Wahlgren, och Andrea Wahlgren blev så småningom svartsjuk för att hennes man satt och pratade med flera tjejer. Istället för att äta middagen valde hon att dricka ordentligt. Glas efter glas. Det var dags att åka hem, men allt var inte som det skulle. Paret Wahlgren ska fortfarande ha varit bittra på varandra och inte delat taxi hem.

I förhören säger Andrea Wahlgren att hon inte har någon aning om hur hon eller hennes make tog sig hem. Hon har valt att konsekvent skydda sin man mot alla anklagelser om misshandel och istället skylla på sina egna tillkortakommanden: att hon har bulimi, dåligt självförtroende och panikångest. Att det är denna panikångest som gjort att hon får plötsliga infall att springa ut ur lägenheten. Hon har tidigare haft tankar om att ta livet av sig, att skära sig i armarna och skalla huvudet i väggen. Bilden av ett psykiskt vrak tornar upp sig i förhören.

Men det väcker också frågor. Andrea Wahlgren är den enda som med kraft i förhören försvarar misstänkte Daniel Wahlgren. Och då har ändå ett tiotal vittnen förhörts.

– Det enda jag vet är att alla situationer innan och hur han har varit mot mig. Och i så fall borde det ha hänt förut, varför har han alltid varit så kolugn och varit mitt stöd och så här, suttit och hållit mig i flera timmar när jag har varit hysterisk, säger Andrea Wahlgren i förhören.

När polisen fann henne var hon mer eller mindre ett vrak. Hon hade hudmissfärgningar på ländryggens nedre del, avskrapningar på högra skulderbladets övre och nedre del, på vänstra axelns baksida, till vänster om ryggens övre bröstkotor, på högra armbågen, på underarmen, på höger och vänster hand, på båda knäna, och högra låret. Hennes jack i huvudet såg ut som ett "s", och fick sys med elva stygn.

Lägenheten var fylld med blodfläckar överallt. I rum efter rum. Vissa så stora som fotbollar. Inspektörer tror att Daniel Wahlgren mycket väl kan ha hoppat upp till hatthyllan för att ta blockljuset och hiva det i hennes skalle. Andrea Wahlgren menar dock själv att hon tagit blockljuset och kastat det i sin panna. Frun erkänner däremot att de båda bråkade och att hennes make ska ha slagit sönder flera saker i lägenheten. Papa Dee har sagt att blodet på hans kropp kommer från hans "galna fru".

– Ingen har sagt någonting om vad Daniel har sagt, ingenting. Han kanske har sagt det i så fall. Jag kan inte tänka mig att han inte skulle säga det, säger Andrea Wahlgren.

Flera vittnen ska ha sett Andrea Wahlgren springa ut från lägenheten med maken i släptåg. Han ska senare ha tagit tag i hennes överarmar och slängt in henne i en stenvägg på Mäster Samuelsgatan i Stockholms innerstad så hon blev medvetslös. För att sedan raskt ta tag i hennes hår och släpa henne tillbaka till lägenheten. Så fort att hon vid upprepade tillfällen slog i skallen i trapporna. Daniel Wahlgren ska ha varit väldigt berusad under kvällen.

– Jag gillar inte när han blir sådär riktigt berusad, att han bara däckar, säger Andrea Wahlgren.

Men det är tydligen inte första gången som Daniel Wahlgren ska ha varit våldsam mot sina partners. En granne, som har valt att vittna, säger att Papa Dee har haft samma problem med kvinnor som han har träffat tidigare. Och det vittnet får stöd av en före detta flickvän som var ihop med Daniel Wahlgren mellan 1993 och 2003. Hon säger i förhör att hon blivit slagen av honom, nykter som berusad, 5-6 gånger årligen, och totalt 30-40 gånger minst under tiden de var ihop. Då har det handlat om blåtiror, näsblod, fläskläppar och blåmärken. Det gick så långt att hon till och med började tappa modelljobb på grund av alla blåmärken. Då "stod hon inte ut med tillvaron längre", och lämnade Papa Dee.

Precis som med Andrea Wahlgren tänkte hon då att misshandeln kanske berodde på hennes egna tillkortakommanden.

Daniel Wahlgren har valt att förneka grov misshandel. På frågan om han har tillfogat sin fru några skador svarade han att han hoppades att han inte gjort det.

I dag faller domen mot Daniel "Papa Dee" Wahlgren. Oskyldig eller skyldig?

Skrivet av:

Relaterat
Papa Dee döms för misshandel
Tingsrätten dömer Daniel Wahlgren, alias Papa Dee, för ringa misshandel på sin fru den 14 september.
Striden om blockljuset
Rättsläkarna var oeniga händelsen med det omtalade blockljuset som ska ha orsakat hustruns huvudskada.
Papa Dees fru: "Hon ljuger"
Papa Dees hustru menar att den förra flickvännens vittnesmål inte är sant.
Exet: Sanningen ska fram
Den förra flickvännen står fast vid sitt vittnesmål.
Papa Dee talar ut
– Jag är oskyldig och utsatt för en häxprocess.
Vittnena överens om misshandel
Efter misshandeln kommer artisten ut och frågar vad som har hänt.
Papa Dee försatt på fri fot
Domen kommer om en vecka.
"Konkreta minnen av ljuset"
Papa Dees advokat hävdar klientens oskuld.
"Hon kan inte ha skadat sig själv"
Läkarna säger att kvinnan inte kan ha åstadkommit skadan själv.
"Nej, slå mig inte"
Vittnen berättar hur hustrun skrek panikslaget och bad Wahlgren att sluta slå henne.
Papa Dee: Jag släpar in henne
Daniel Wahlgren medger att han rivit ner saker i lägenheten i vredesmod men uppger att han inte försökt skada sin hustru.
Frun: Vi tappar blockljuset i mitt huvud
Hustrun i misshandelsmålet har ändrat sin berättelse efter förhöret och uppger nu att hon skadats av en olyckshändelse.
I dag inleds rättegången mot Papa Dee
Artisten Daniel "Papa Dee" Wahlgren står inför rätta för misshandel på sin fru.
Papa Dee åtalas
Artisten har suttit häktad för misstänkt misshandel av sin fru. Nu åtalas han.
Papa Dee portad från teve
Artisten Papa Dee är misstänkt för kvinnomisshandel. Nu portas han från Kanal 5.
Läs Papa Dees häktningshandlingar på nätet
Han är misstänkt för två fall av misshandel.
Papa Dee begärd häktad
Stjärnan har nekat till misshandeln på sin fru. Men nu begärs han häktad.
Senaste nytt

Mordet på Tove i Vetlanda: Här är allt som hänt i fallet

Frågan i Sunaks tal: Blir det några snabbtåg?

När vågar Tories hålla val? Och ska den omtalade biljonjärnvägen kapas? Det är frågorna i fokus när Storbritanniens premiärminister i dag håller tal på partikongressen i Manchester.

Nio av tio gängkriminella återfaller i brott

Hela 91 procent av ungdomarna med gängkoppling som döms till sluten ungdomsvård återfaller i brott inom några år, enligt en ny rapport.

Flygresor fortsätter öka – till utlandet

Svenskarnas flygresor ökade i september med fem procent jämfört med samma månad 2022, enligt ett pressmeddelande med statistik från statliga Swedavias flygplatser. Utvecklingen beror främst på ökat utrikesresande från Arlanda.

Statsvetare: Bäddar för nya kriser i USA

Beslutet att avsätta Kevin McCarthy visar på en spricka inom Republikanerna som kan leda till nedstängning i USA – och problem för Ukraina. Det menar statsvetaren Chris Galdieri, som flaggar för att de kommande veckorna kan bli tumultartade.

Kritik: Svagt stöd till elever på industriorter

Elever på orter med låg utbildningsnivå behöver allt stöd de kan få av skolan. Men i stället nöjer sig skolorna ofta med "good enough", enligt en ny granskning. Det är ett oroväckande resultat, säger Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.