Det är drygt en vecka kvar till julafton och om du inte redan planerat dina inköp av klappar och mat är det hög tid för det nu.
Många stressar och väntar med förberedelserna till sista sekund, men då riskerar man att ställa till det för sig. Det är ju trots allt en del logistik som behöver lösas när man har med mycket kyl- , frys- och färskvaror att göra.

Så löser du matpusslet
Först och främst behöver du se till så att det finns plats nog i både kyl och frys för att fylla på med såväl julgodis som mat. Kanske har du en balkong eller altan där kylvaror kan förvaras om du saknar plats i kylen, då fungerar det toppen, tipsar kocken Markiz Tainton i Nyhetsmorgon söndag.
Det är också viktigt att planera inköpen väl så att färskvaror inte köps för tidigt. Då kan varorna hinna bli dåliga innan jul.
Markiz Tainton tipsar dessutom om att väl se över den mat som behöver gå i ugnen och fördela arbetet på bästa logistiska sätt. Det underlättar arbetet när du väl står i köket.
MISSA INTE: Så ska du inte baka dina lussebullar: ”Hittepå”

MISSA INTE: 50 saker att lägga i barnens julstrumpa
Så ska maten förberedas dag för dag
Markiz har planerat en "dag för dag-lista" som kan vara till stor hjälp i pusslet med inköp och förberedelser.
– Det finns vissa saker som kan förberedas, och sedan egentligen på dagen D, in med skinkan, värm upp, sätt på glöggen, på med härlig julmusik och egentligen bara njut, säger Markiz och fortstätter:
– Fördela arbetsuppgifterna, men var tydliga, tipsar hon om för bästa möjliga julefrid.
Veckan innan:
- Frys in köttbullar
- Frys in Janssons frestelse
- Frys in bröd
- Grava lax
Dagarna innan:
- Handla färskvaror och dryck
- Rödbetssallad
- Sill
Dan före dopparedan
- Tina frysta rätter
- Kyl dryck
- Se till att tallrikar, glas och bestick är redo