4 kockar är eniga: Så lagar du den perfekta köttbiten
Följ kockarnas metod för en perfekt köttbit – varje gång.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
En fin köttbit till middag slår sällan fel.
Men mycket kan däremot gå fel när den ska tillagas. Hur bär man sig egentligen åt för att få till den perfekta köttbiten?
För att reda ut frågan har sajten Simply Recipes frågat fyra superkockar om den bästa strategin – och det visade sig att alla gav samma svar.
LÄS MER: Kritikstorm mot köttfärs – innehåller både kött och grönt
Kockarnas metod – steg för steg
Enligt kockarna är det bäst att göra en så kallad "reverse sear" när du ska tillaga köttet. Det innebär att du bryner köttbiten allra sist, precis innan servering.
När du har kryddat köttet ska du först lägga in det i ugnen till en låg temperatur – mellan 75 och 125 grader.
Ha köttet i ugnen i mellan 20 och 40 minuter, beroende på hur tillagad du vill att den ska vara. För att hålla koll kan du använda en termometer och sticka ner den i köttet.
Om temperaturen är 50 grader är köttbiten rare, om den är 55 är den medium rare.
Strax innan köttet är klart, värm en stekpanna med lite olja tills den är stekhet. Stek köttet i 30 till 40 sekunder på vardera sida. Släng in lite vitlök, smör och örter under stekningen.
LÄS MER: Larm om köttbrist – därför ekar butikskylar tomma
Vanliga misstaget många begår
Det värsta du kan göra när du tillagar kött är att inte ta ut biten från kylen innan tillagning.
– Ta ut alla stora köttbitar från kylen minst 30 minuter och upp till några timmar innan, säger en av kockarna till Simply Recipes.
Anledningen är att det värmer upp köttet, och målet är att nå en innertemperatur på 20 grader innan köttbiten ska in i ugnen.
LÄS MER: Fortsatt brist på populära varan: "En utmaning"
Smarta knepet för godare kött
Ett smart knep som en av kockarna nämner är att gnida in steken i flingsalt medan den vilar på köksbänken.
Det kommer avlägsna fukten ur köttet och göra det ännu mörare innan tillagning.
LÄS MER: Supersmarta tricket: Så mörar du kött enkelt – med bikarbonat