Ulf Lundell vann strid om konstverk

Bakslag för jättetornet vid Kivik Art Centre efter länsstyrelsens beslut.


KIVIK. Rockstjärnan Ulf Lundell hotade med att flytta om inte det 16 meter höga utkikstornet, i form av ett konstverk, bygglovsprövades. Striden vann han mot Simrishamns kommun efter att länsstyrelsen klassat samtliga paviljonger som bygglovspliktiga, skriver Sydsvenskan.

Sommaren 2008 överklagade Lundell beslutet om det 600 ton tunga konstverket, som restes vid Kivik Art Centre.

– Man ser rakt in i mitt sovrum, arbetsrum och min altan. Blir det permanent så flyttar jag, jag kan inte bo granne med ett utkikstorn, sa Lundell till Kvällsposten.

Länsstyrelsen resonerar i sitt beslut kring vad som ska betraktas som en byggnad, vilket inte är definierat i plan- och bygglagen. I det här fallet har styrelsen utgått ifrån praxis:

"Med byggnad torde i allmänt språkbruk avses en varaktig konstruktion av tak och väggar som står på marken och är så stor att människor kan uppehålla sig i den.

Varje del av konstruktionen är avsedd att vistas i och består av bottenplatta, minst två gavlar samt tak. Tornet mäter 16 meter. Från nedre delen leder en trappa upp till övriga delar i syfte att låta besökare ta sig upp genom installationen."

Gert Aspelin, styrelseledamot i Kivik Arts, är förvånad över länsstyrelsen beslut. Till Sydsvenskan säger han:

– Absurt!

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

Kidnappad flicka befriad efter tio år

En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

Högsta domstolen i Stilla havsnationen Maldiverna har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Kiruna: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"E10, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Kristersson om Kinberg Batra: En förtroendekris

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar JO-utredningen kring landshövdingen och partikamraten Anna Kinberg Batras anställningshärva, men svarar inte på om regeringen fortfarande har förtroende för henne.