Stockholm

Björn Ranelid i byggstrid med grannen

Granne stoppar författaren ifrån att bygga hus bland Österlens äppelodlingar.


Läs mer

KIVIK. Bakom Österlens fagra framtoning döljer sig slitningar mellan författaren Björn Ranelid och hans grannar. När Ranelid vill bygga ett nytt hus bland äppelodlingarna har en av hans grannar överklagat beslutet. Han är övertygad om att han kommer att vinna tomtslaget, och att grannens aviga synpunkter bottnar i avundsjuka.

– De argument hon framfört är inte bara enfaldiga, de är på gränsen till imbecilla. Det ska bli ett litet hus. Jag gör inget till fång för Österlen, jag skulle aldrig kunna tänka mig att göra något som estetiskt stör omgivningen, säger han till Kvällsposten.

Tre av fyra grannar hade inget att invända mot Ranelids byggtankar. Däremot har en fjärde överklagat beslutet om förhandsbesked om bygglov, som utfärdats av Myndighetsnämnden i Simrishamn. Grannen menar att ett nytt hus skulle bryta mot äppelodlingarna och skada omgivningarna.

– Jag har aldrig ens talat med henne. Men jag blir inte arg. Mitt liv är inte så att jag blir arg. Jag kommer inte att bråka med henne. Jag vet att jag kommer vinna det här, för hon har inte tillfört något nytt, säger Björn Ranelid till Kvällsposten.

Enligt ritningarna kommer huset på högst 130 kvadratmeter att ligga 120 meter från grannens tomtgräns med träd på 15-20 meter höjd mellan tomterna.

– Jag framställs som en dryg, skrytsam skåning. Det genererar avund, men jag bjuder på det. Jag får så många brev från folk som tycker om det jag gör och tackar mig, säger Ranelid till Kvällsposten.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.