Björn Ranelid i byggstrid med grannen

Granne stoppar författaren ifrån att bygga hus bland Österlens äppelodlingar.


KIVIK. Bakom Österlens fagra framtoning döljer sig slitningar mellan författaren Björn Ranelid och hans grannar. När Ranelid vill bygga ett nytt hus bland äppelodlingarna har en av hans grannar överklagat beslutet. Han är övertygad om att han kommer att vinna tomtslaget, och att grannens aviga synpunkter bottnar i avundsjuka.

– De argument hon framfört är inte bara enfaldiga, de är på gränsen till imbecilla. Det ska bli ett litet hus. Jag gör inget till fång för Österlen, jag skulle aldrig kunna tänka mig att göra något som estetiskt stör omgivningen, säger han till Kvällsposten.

Tre av fyra grannar hade inget att invända mot Ranelids byggtankar. Däremot har en fjärde överklagat beslutet om förhandsbesked om bygglov, som utfärdats av Myndighetsnämnden i Simrishamn. Grannen menar att ett nytt hus skulle bryta mot äppelodlingarna och skada omgivningarna.

– Jag har aldrig ens talat med henne. Men jag blir inte arg. Mitt liv är inte så att jag blir arg. Jag kommer inte att bråka med henne. Jag vet att jag kommer vinna det här, för hon har inte tillfört något nytt, säger Björn Ranelid till Kvällsposten.

Enligt ritningarna kommer huset på högst 130 kvadratmeter att ligga 120 meter från grannens tomtgräns med träd på 15-20 meter höjd mellan tomterna.

– Jag framställs som en dryg, skrytsam skåning. Det genererar avund, men jag bjuder på det. Jag får så många brev från folk som tycker om det jag gör och tackar mig, säger Ranelid till Kvällsposten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.