Onsdag 27 Okt
Stockholm

Säpo kan åsiktsregistrera

Riksdagen kan redan på onsdag väcka den gamla tvångsmedelslagen till liv som ger Säpo befogenhet att avlyssna telefonsamtal och kontrollera e-post.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Skräckbegreppet politisk åsiktsregistering är åter på tapeten. Nu gäller den en lag som kan göra det lättare för Säpo att avlyssna telefoner och kontrollera privat e-post. Omröstningen sker på onsdag i riksdagen och regeringen vill göra den gamla tvångsmedelslagen från 1952 permanent. Man lägger dessutom till tre brott som sätter fler svenskar under Säpos lupp.

Precis som i FRA-debatten kommer den personliga integriteten i kläm. Många ställer sig därför kritiska till lagen eftersom den innebär att man som medborgare kan bli synad i sömmarna av Säpo.

– Jag är väldigt rädd att det här leder till ytterligare en åsiktsregistrering av människor. Det är vår stora rädsla. Man kan ju nämna öststaterna och Sovjet till exempel som väldigt stor kritik men jag tycker att vi är på väg dit själva och bevisligen så råkar människor väldigt illa ut, säger Lena Larsson från vänsterpartiet.

Tvångsmedelslagen från 1952 användes för att avslöja spioner från östblocket, avlyssna vänstersympatisörer, miljörörelsen, anarkister och högerextrema grupper. Lagen var egentligen tillfällig men har förlängts genom åren och nu vill regeringen utöka den och göra det lättare att avlyssna medborgare.

– Den här lagen, precis som alla andra lagar handlar om övervakning, är en inskränkning i den enskildes integritet. Vi får göra en avvägning när vi tycker att integritetsinskränkningen uppväger att inskränkningen är värd att göra, säger Ulrika Karlsson, moderat ledamot i justitieutskottet, till Sveriges Radio.

De nya lagförslagen väntas träda i kraft den 1 januari 2009 och stöds av både allianspartierna och socialdemokraterna. Miljöpartiet och vänsterpartiet har valt att avvakta.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela