Veckan har inletts med flera värmerekord runt om i Europa. Årets varmaste dag i Sverige uppmättes under tisdagen i småländska Målilla då det var hela 30,3 grader – varmast i Sverige alltså.
Dryck mycket och håll dig i skuggan
I takt med att sommaren svept in över landet är det viktigt att ha ett säkerhetstänk – inte minst i tider då värmeböljorna blir allt fler och betydligt mer långvariga.
Att dricka regelbundet, hålla sig i skuggan och inte anstränga sig i för stor utsträckning kan alla vara viktiga delar för att hantera värmen så bra som möjligt.
Det finns dessvärre fall då värmen bidrar till negativa hälsoeffekter.
MISSA INTE: Köpte handväskor – tvingas böta 76 000 kronor
Värmen kan vara livshotande
I en intervju med Sveriges Radio redogör Peter Ljungman, docent vid Centrum för hälsorisker vid Karolinska Institutet, att värmens effekter kan resultera i kortsiktiga skador liksom hälsoskador över tid.
– På kort sikt är det ju så att när man får för mycket värme kan det vara så att man får svimningar och man kan även få muskelkramper men även generaliserade krampanfall och förvirring, säger han och slår sedan fast:
– Det här kan vara ett tecken på att man håller på att utveckla värmeslag och det kan vara direkt livshotande om man inte får ner temperaturen på kroppen. Man kan även få förhöjd temperatur och lite feber.
MISSA INTE: Varningen: Ät inte svenska jätteräkor i sommar
"Kan leda till att man blir sjuk och även dör"
Ljungman uppger att de mer "vanliga" sjukdomarna värmeböljan kan bidra till också kan resultera i följdeffekter.
– Man kan insjukna i hjärtsjukdom, lungsjukdom, mental ohälsa och njursjukdomar. Det kan leda till att man blir sjuk och även dör. De flesta dödsfall och sjukdomsfall är faktiskt i de vanliga kroniska sjukdomarna, så värmeslag är det bara en liten andel som får. De allra flesta som får de hälsoskadliga effekter av värmen är de med våra vanliga sjukdomar, säger han till radiokanalen.