För många unga är spelandet en självklar del av det sociala livet, men inte sällan är det också en källa till konflikt i familjen.
— Dels är det skärmtiden, att det blir för mycket spelande som oroar föräldrar, och många som upplever att de inte riktigt vet vad det är barnen stöter på i onlinevärlden, säger Theo Thoresson, psykolog på Rädda Barnen.
Lösningen är att prioritera relationen och bygga upp ett förtroende.
— Det viktiga är att ha positiva interaktioner kring spelandet och inte bara prata om faror eller att de ska spela mindre. Risken är annars att barnet inte berättar om det varit med om något obehagligt eller blivit lurade av rädsla för att förlora speltid, säger han.
Spela tillsammans
Rådet till föräldrar är – oavsett intresse – att själva involvera sig i spelvärlden.
– Det finns en ganska stor generationsklyfta här. Många gör ansatser och ställer lite frågor vid matbordet, men det är så tråkigt att man zoomar ut och så blir det inga följdfrågor.
— Det bästa är att spela tillsammans. Fråga barnet ”vad är det som är kul med spelandet?”, ”finns det något spel som du tror du skulle passa mig?”, säger Theo Thoresson.
Utvecklingen går snabbt framåt i spelvärlden och även föräldrar som själva spelat har svårt att hänga med.
— Det som har ändrats de senaste åren är att det har blivit mycket mer fokus på det sociala. En annan utmaning är alla köp inne i spelen som det kan vara svårt för barnen att värja sig emot – och som lätt blir en konfliktyta i familjen.
Innehåll viktigare än tid
Hur mycket skärmtid som är rimligt finns det inga enkla svar på.
— Det viktiga är att fokusera på vad barnet gör på skärmen. Det är inte nödvändigtvis bättre att sitta och skrolla på mobilen än att spela. En bra fråga att ställa sig är: blir det övriga livet lidande?
— Finns det tid för sömn, åldersadekvata hushållssysslor, att röra på sig och träffa kompisar behöver man kanske inte fokusera så himla mycket på att det blev några extra timmars spelande en dag, säger Theo Thoresson.