Efter regn kommer sol – och, med lite tur, svamp. En eller ett par veckor efter rejäla regnskurar trivs svampen bra. Det behöver vara blött en bit ner i marken, omkring fem centimeter, enligt Michael Krikorev, mykolog vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
— Regniga år kan man plocka svamp hela sommaren.
Kantarellen, en av de mest populära matsvamparna i Sverige, växer bra under regniga somrar. Karl Johan-svampar däremot tycker bättre om varmt och torrt väder.
Tidig säsong
Högsäsongen för svampplockning brukar vara i augusti och september, med vissa variationer beroende på var i landet man befinner sig.
— Säsongen har varit i gång lite tidigare än vanligt eftersom det har regnat så mycket. Kantarellerna har kommit i gång och plockats på flera håll i landet, säger Michael Krikorev.
Den som ska ut och leta svamp har nytta av en luftig korg att lägga svampen i. Helst ingen plastpåse – där blir det instängt och fuktigt. Gps i mobilen, eller karta och kompass, är också användbart.
Åsikterna om hur svampen ska plockas går isär.
— En del tycker att det är omoraliskt att plocka för små kantareller. Det blir diskussion varje år, vissa tycker att de små minstingarna borde få stå och växa till sig. Men generellt så skadar man inte svampen, den finns i marken året runt, säger Michael Krikorev.
Chansa inte
Det viktigaste rådet av alla? Att bara plocka svampen om du är hundra procent säker på att den går att äta och tillaga dem ordentligt.
Tallblodsriskor och vinriskor hör till Michael Krikorevs favoritsvampar. Dessutom vill han slå ett slag för blodsoppen – en fast och fin svamp som sällan blir larvangripen och gör sig bra i soppor.
— Blodsoppen ser ganska läskig ut i och med att den har blodröd fot. Skär man i den blir den blågrön eller blåsvart ganska snabbt. Den har varit skrämmande, men nu har den uppmärksammats mer och mer.
Hur resten av svampsäsongen blir är för tidigt att säga. Markerna kan snabbt torka upp om det inte regnar tillräckligt mycket. Oftast går det att förutse ett par veckor fram i tiden.
— Det är som att spå vädret, säger Michael Krikorev.