Ögonen rinner och Tina Larsson försöker motså reflexen att gnugga dem med handen. Hennes skyddsmask har inte slutit tätt och tårgasen svider.
Plutonbefälet Patrik Persson kollar, justerar och till kamraternas applåder gör hon ett nytt försök. Läckage igen, ny justering och på tredje försöket sitter masken som den ska.
— Det gick över rätt fort, men jäklar vad det sved, säger hon efteråt.
Hon är en av 154 personer som genomför Frivillig militär utbildning (FMU) i Härnösand. Under fem veckor får hon en komprimerad grundutbildning som gör henne till skyttesoldat, färdig att ingå i ett hemvärnsförband.

Just den här dagen står bland annat CBRN-tillpassningskontroll på schemat – att gå in i en kammare med tårgas för att kolla om skyddsmasken sluter tätt. Den vanligaste orsaken till att det läcker är att det är fel storlek - eller för stort skägg. Flera har offrat skäggen inför dagens övning, andra har smort med vaselin.
Öka rekryteringsbasen
Bakgrunden till utbildningen som nu hålls för första gången är att de flesta befattningar i hemvärnet kräver militär grundutbildning. Eftersom värnplikten var vilande under flera år finns helt enkelt inte tillräckligt många som har utbildningen som krävs
-Vi har märkt att om vi på sikt ska kunna fylla förbanden och hålla volymen behöver vi öka rekryteringsbasen, säger ställföreträdande rikshemvärnschef Mattias Ardin.
I storstadsområdena har Hemvärnet nästan fler sökande än vad man kan ta in, i andra delar av Sverige är det glesare i leden. På kursen har man valt att prioritera sökande från norra Sverige, en av de platser där Hemvärnet haft svårt att fylla förbanden.
-Vi har försökt ha en lokal anknytning och sedan fylla på med folk från andra delar av landet.
Av de 154 som nu går utbildningen kommer 51 från Västernorrland.

Göra en insats
Inspirationen kommer från brittiskledda Operation Interflex där bland annat instruktörer från Hemvärnet varit med och utbildat ukrainska soldater.
Tina Larsson stötte på utbildningen genom en jobbmässa på universitetet, Gustav Wallton via skolan och Alfred Hellgren tog kontakt med Hemvärnet. En vecka in i utbildningen ångrar de inte att de lägger fem sommarveckor på långa dagar som är både fysiskt och mentalt ansträngande.
— Som världsläget ser ut just nu vill man gärna göra en insats, säger Alfred Hellgren.
Alla lyfter fram gemenskapen. Efter bara en vecka har plutonen blivit starkt sammansvetsad.
— Vi pushar och stöttar. För oss finns det inte att någon skulle misslyckas, säger Gustav Wallton.

Högt tempo
Under de fem veckorna får de lära sig allt från grunden – hur man bor på logement, hur man går och står och gör honnör, men också hur Försvarsmakten är organiserad, folkrätt och soldatregler. De får lära sig hur man hanterar värme och kyla, sköter vaktpost och latrin, men också sjukvård och att hantera vapen.
— Det är högt tempo. Vi kliver upp kvart i sex och är hemma igen klockan nio på kvällen, säger Alfred Hellgren.
— Det är tufft, men roligt. För varje grej man lär sig växer man, tycker Tina Larsson.
Den första utbildningsomgången kommer att utvärderas innan man beslutar hur man går vidare. Men Mattias Ardin utesluter inte att det blir en fortsättning.
- Vi planerar för att genomföra sådana här utbildningar runt om i landet från nästa år. Var och när dessa kommer att genomföras beror på tillgång till plats och materiel.