Under sommarens varma månader unnar vi oss allt mer lyx och njutning. Det kan röra sig om allt från att vi åker på utlandssemester till att vi äter och dricker något riktigt gott.
Det senare kan dock resultera i att du blir sjuk, åtminstone om maten hanteras fel. De senaste åren har nämligen närmare 10 000 fall av en specifik bakterie rapporterats in till Folkhälsomyndigheten.
Varning för bakterien – kan öka på sommaren
Det som är synonymt för dem alla är att de pekar på den kraftiga ökningen av campylobacter – en bakterie som finns över hela jorden och som orsakar sjukdom, inte minst på sommaren.
Myndigheten slår nu larm om att bakterien, som finns hos både djur och människor och kan överföras dem emellan.

Symtomen du ska se upp för i sommar
Campylobacter finns i olika arter. Några orsakar mag- och tarmsymtom och resulterar i att bakterien utsöndras med avföringen hos både människor och djur. Sjukdomen sprids primärt via förorenade livsmedel, inte minst fågel.
Enligt Folkhälsomyndigheten är inkubationstiden mellan en och tre dygn, men det finns fall då det kan vara upp till och med tio dygn.
”De flesta insjuknar akut med diarréer som ibland är blodtillblandad, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär, reaktiv artrit”, skriver de på hemsidan.
Sjukdomen kommer ofta från kyckling
Vanliga livsmedel, som inte sällan hamnar på grillen under sommaren, är kyckling. Därför är det av stor vikt att maten tillagas så att hela köttet är genomstekt.
”Bland de utbrott som har inträffat, har smittkällan oftast varit förorenat vatten, kyckling eller opastöriserad mjölk”, slår myndigheten fast på sin hemsida.
Vad slänger du helst på grillen i sommar? Skriv i kommentarsfältet!