Att pensionens storlek kan skilja sig från person till person är i sig inget nytt. Men tidningen Arbetet larmar nu om den enorma skillnad som kan råda beroende på var du jobbar.
Det svenska pensionssystemet är uppbyggt av tre centrala delar som utgör storleken på hur mycket du får utbetalt varje månad: allmän pension, som alla som jobbat och arbetet i Sverige har rätt till, tjänstepension som arbetsgivaren avsätter och avslutningsvis det egna pensionssparandet du själv ansvarar för.
De får 2 000 kronor mindre i pension – varje månad
När det kommer till en av de tre delarna, nämligen tjänstepensionen, så visar det sig att det faktiskt kan skilja hela 2 000 kronor i månaden om du inom ett specifikt yrke är privatanställd eller arbetar kommunalt. Det rapporterar Arbetet och redogör samtidigt att vårdbolagens företagsledare får miljontals kronor avsatta i pension varje år.

Det hela kretsar kring de som är privatanställda inom vård och omsorg. De får 4,5 procent i tjänstepension medan en anställd i kommuner och regioner får sex procent. Det är här det stora glappet syns på pensionsutbetalningen: det kan nämligen skilja 2 000 kronor per månad när man slutar arbeta.
Vårdbolagens vd:ar plockar ut betydligt mer i pension
Privatanställda slutar få inbetalning till tjänstepensionen vid 65 års ålder. Kommunalt anställda fortsätter istället få pengar avsatta.
Samtidigt som privatanställda alltså får mindre i pension efter ett hårt arbetsliv så får svenska vårdbolags vd:ar betydligt mycket mer i pensionsinbetalning. De har nämligen 30 procent till tjänstepensionen.
– Det visar att det finns pengar i systemet. Och framför allt att man kan se till att de privatanställda får lika mycket i pension som inom det offentliga, säger Kommunals utredare Sara Hamrin till Arbetet.
Vad tycker du om att det kan skilja så mycket i pension beroende på om du jobbar i privat eller offentlig sektor? Skriv gärna av dig i kommentarsfältet.