Semestertiden är här och på många kontor och arbetsplatser runt om i Sverige ekar det tomt. Under vissa omständigheter kan semestraren få dra tillbaka några av sina semesterdagar och trots det få ledigt, vilket gör att fler semesterdagar kan brukas i framtiden.
För att detta ska bli verklighet gäller det att en del krav och regler uppfylls.
Sjuk? Då har du rätt till längre ledighet
Om man insjuknar under sin semester har man rätt till att avbryta för att ledigheten under dessa dagar ska räknas som sjukledighet. På så sätt förbrukas inte de dagar man är sjuk som semesterdagar, och kan i stället sparas till ett annat tillfälle.

Sara Svensson, biträdande HR-chef på Högskolan i Borås, säger till P4 Sjuhärad att den som semestrar bör tänka på samma sätt som när man jobbar.
– Man ska egentligen tänka på samma sätt som när man blir sjuk när man arbetar.
Experten: "Det viktigaste är..."
Även den som har ett barn som insjuknar under semestern kan välja att ta ut denna ledighet senare. Då räknas de dagar som barnet är sjukt under som vab.

Det gäller dock att vara snabb med att avbryta semestern om man vill få ut rätt ersättning.
– Det viktigaste är att man kontaktar sin arbetsgivare så snabbt man kan och meddelar att man är sjuk, säger Svensson till kanalen.
Då kan du inte få tillbaka semesterdagar efter sjukdom
Det är inte alla dagar som kan räknas av från semestern på grund av sjukdom. Enligt bland andra fackförbunden Unionen och Akavia är det endast heldagar som kan ersättas av sjukledighet.
Man kan med andra ord inte vara sjuk en halv dag för att sedan ta ut en halv dag i semester senare.
