När du som svensk reser inom EU kan det ibland bli nödvändigt att söka vård utomlands. En ny EU-lagstiftning underlättar nu för läkare att få tillgång till din medicinska information, oavsett var i EU du behöver vård, det rapporterar EU-kommissionen. Det kan göra sjukvården både snabbare och säkrare – men det finns fortfarande viktiga saker att tänka på.
Patientdata följer med dig i hela EU
Enligt eHälsomyndigheten innebär European Health Data Space (EHDS) att vårdpersonal i andra EU-länder, med ditt samtycke, kan ta del av din medicinska information från svenska journaler. Detta minskar risken för felbehandlingar och kan göra vårdprocessen snabbare.
Om du till exempel blir allvarligt sjuk under en semester i Spanien eller Italien, kan läkare snabbt få tillgång till information om dina mediciner, allergier och tidigare sjukdomar, enligt eHälsomyndigheten.
Trots bättre tillgång till patientdata måste du enligt Försäkringskassan ha ett giltigt europeiskt sjukförsäkringskort, det så kallade EU-kortet, för att få nödvändig vård i andra EU-länder till samma villkor som landets egna medborgare. EU-kortet är gratis och kan beställas via eHälsomyndigheten.
Lagstiftningen ska stärka samarbetet
Den nya EU-lagstiftningen syftar enligt EU-kommissionen till att underlätta informationsutbyte och samordning mellan medlemsländer, för att förbättra vården och patientens säkerhet vid behandling utomlands.
Det finns dock utmaningar kvar, särskilt när det gäller finansiering och organisation av hemtransporter, enligt Riksdagens dokument om internationell sjukvård.
Så kan du förbered dig
- Beställ EU-kortet i god tid, enligt eHälsomyndigheten.
- Se till att din reseförsäkring täcker hemtransport och andra oförutsedda händelser, enligt Respoint.se.
- Informera din vårdgivare om resplanerna, så att din medicinska information är uppdaterad och tillgänglig.