Sommaren är här och för många betyder det också att man äntligen får tid att sitta ute i den efterlängtade solen. Men med ljusare dagar kommer också den ökade UV-strålningen.
Göteborgs-Posten har pratat med Olle Larkö, professor i dermatologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, om några länge påstådda sanningar om solande och solskydd under sommaren.
1. Hög solskyddsfaktor skyddar mer mot cancer
Det faktumet är enligt Olle Larkö den absolut största myten. Enligt honom verkar många tro att solskyddsfaktorn är ett mått på hur bra den skyddar mot cancer, men det handlar egentligen enbart om att den skyddar huden mot att brännas.
Att ha högre SPF kan skydda mot att få en röd hud, men sannolikheten att det skyddar mot cancer är liten.
2. Att sola genom fönster skyddar mot den farliga strålningen
Man har framförallt testat hur huden påverkas av solsken i bilar, och där var det tydligt att sidorutorna skyddar huden sämre än vad vindrutan gör. Enligt Cancerfonden finns det två typer av UV-strålning från solen som kan orsaka cancer, UVB- och UVA-strålning. Glasrutorna stoppar UVB-strålningen men inte UVA-strålning.
Men Larkö vill ändå understryka att man är relativt skyddad från solen när man är i en bil.
3. Solen är starkast mitt på dagen
Det stämmer att solen är som starkast mellan klockan 12 och 14, det är även då solens strålar är som mest skadliga.
– Många tror att solen är densamma hela dygnet, men det är mellan 12 och 14 som står för den största delen av solstrålarna. Då kommer runt hälften av hela dygnets strålning, säger Larkö.
4. Vatten gör solens strålar farligare
Det här menar Larkö är falskt, faktum är att solen inte alls reflekteras särskilt mycket av vattnet.
Men det är trots allt större risk att man bränner sig när man är ute på havet. Detta beror dock på att det inte finns lika mycket saker som ligger i vägen från solens strålar på himlen – och har alltså inte med vattnets reflektion att göra.
5. Du behöver använda solkräm året om
Många hudvårdsgurus brukar påstå att solkräm behövs året om, oavsett om det är soligt eller inte, men Larkö menar alltså att det är onödigt från 1 oktober till 1 mars. Hudvårdsprodukter med inbyggd solfaktor är något som är en onödig kostnad på vinterhalvåret enligt honom.
6. Ett lager skolkräm räcker som skydd hela dagen
Solkräm skyddar främst huden mot att bränna sig, inte mot cancer, men vill man skydda sig från att bränna sig så ska man använda mycket solkräm.
– Folk smörjer på för lite. Ska man använda solskyddsmedel så ska man ha 2 mm per kvadratcentimeter. Det säger en ju ingenting egentligen, men man ska kladda på rätt rejält, säger Larkö.
Det stora riskbeteendet är såklart om man sitter på stranden i solen, då skyddas man lite från solen. Istället uppmanar Larkö att man ska använda sig av kläder för att täcka sig från solens strålar, och då smörja in händer och ansikte – delar av huden som inte kan täckas med kläder.
Så mycket sol klarar vi egentligen
GP frågar även Olle Larkö hur mycket sol vi människor egentligen borde vara i, och enligt honom är sanningen att vi inte alls behöver särskilt mycket sol per dag – ungefär en halvtimme är vad vi tål utan att skydda oss.
Dock finns det en kemisk förklaring till varför vi människor vill ha solen så mycket mer. När vi är i solen frigörs endorfiner i kroppen, vilket man kan bli näst intill beroende av.