Nyheter24
Annons

Fler stadsbor skaffar reningsverk – i köket

Publicerad: 20 juli 2025, kl. 07:32
Hundratals stadsbor i Sverige skaffar egna anläggningar med reningstekniken omvänd osmos för att rena sitt kommunala dricksvatten i köket, uppger Alexander Provins, försäljningschef, Bluewater, för TT. Foto: Christine/Olsson

Höga halter pfas, gamla rör och ledningar samt eftersatt underhåll i kommunerna. En misstro mot kommunal dricksvattenrening i Sverige har fått ett ökat antal privathushåll i städer att själva skaffa reningsverk – i sina egna kök.

Ämne:

Sverige

De senaste två åren har vattenreningsföretaget Bluewater sett en ökad efterfrågan på reningsverk hos en ny grupp:

— Många stadsbor skaffar egna reningsverk för dricksvattnet i sina kök, oftast under diskbänken. De litar inte på att det kommunala vattnet är rent nog. De är oroliga för att det går genom gamla rör med bly, eller har hög pfas-halt, berättar Alexander Provins, företagets försäljningschef, för TT.

Denna typ av kunder blir allt fler, det rör sig om flera hundra per år, uppger han.

Reningstekniken vid de privata anläggningarna – omvänd osmos – tar i högre grad än kommunala reningsverk bort pfas-kemikalier och mikroplaster, betonar han.

”Inget skäl till oro”

Annons

Men Kenneth M Persson, professor i teknisk vattenresurslära vid Lunds universitet, tror mer på gemensamma lösningar.

— Ställ hellre kritiska frågor till din kommun om planer för att ta bort pfas, säger han, men ser inget skäl att misstro dricksvattnet.

— Vårt kommunala dricksvatten är oerhört kontrollerat. Det var genom kontroller som höga pfas-halter upptäcktes. Och i de kommuner där det ligger för högt, gör man nu något åt det, säger han.

Pär Dalhielm, vd, Svenskt Vatten, säger att man kan känna sig väldigt trygg med kvaliteten på det kommunala dricksvatten som kommer ur kranen.
Pär Dalhielm, vd, Svenskt Vatten, säger att man kan känna sig väldigt trygg med kvaliteten på det kommunala dricksvatten som kommer ur kranen.

Innan 2014 fanns pfas dock inte ens med på Livsmedelsverkets lista över ämnen som skulle mätas i dricksvattnet. Pär Dalhielm, vd Svenskt Vatten, ser ändå oron för dricksvattnets kvalitet som obefogad.

Annons

— Är du ansluten till kommunalt vatten ska du absolut inte lägga pengar på egen reningsanläggning. Dricksvattnet är mer kontrollerat än någonsin, eftersom råvattnet blivit skitigare, med bekämpningsmedel och pfas, säger han.

Omvänd osmos renar mer än den teknik kommunerna använder, medger Dalhielm.

— Den processen är för dyr att införa i kommunala reningsverk och ger stort energi- och klimatavtryck. Visst, du kan göra det på individnivå och få ett mer kliniskt rent dricksvatten. Men vi måste lita på att myndigheter satt bra gränsvärden som vi som offentlig aktör möter.

Eftersatta ledningar

Samtidigt har Svenskt Vatten lyft frågan om läckande ledningsnät och ohållbara kostnader för kommuner för att rena dricksvattnet. Sektorn är underfinansierad med tio miljarder kronor per år.

Annons

— Priset på vatten kommer öka och tas ut på VA-taxan. Statens intresse för finansieringen är minimal. Ansvaret ligger på kommunnivå, där man på flera håll inte tagit ansvar, säger Pär Dalhielm.

Stat och kommuner måste skaffa en ”blå färdplan” så att vattentjänster fungerar även om 20–50 år, anser Dalhielm, och vill se en statlig utredning om hur det ska finansieras.

I Sverige finns ingen tydlig minister att utkräva det ansvaret från. Carl- Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, har hänvisat till landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), som i sin tur anser att frågan bör ligga på klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris (L) bord.

TT har sökt de tre nämnda ministrarna.

Fler privatpersoner skaffar eget reningsverk, inte bara i sommarboenden och samfälligheter utan även i städer, enligt Alexander Provins , försäljningschef Bluewater.
Fler privatpersoner skaffar eget reningsverk, inte bara i sommarboenden och samfälligheter utan även i städer, enligt Alexander Provins , försäljningschef Bluewater.

Fakta: Detta är PFAS

PFAS är en grupp kemikalier och står för per- och polyfluorerade alkylsubstanser, ibland kallat högfluorerade ämnen.

De används i en mängd produkter, som stekpannor, kläder, matförpackningar och brandskum. De kallas ofta evighetskemikalier eftersom de inte bryts ner i naturen och kan lagras i kroppen.

PFAS-ämnen kopplas bland annat till vissa cancerformer, påverkan på immunförsvaret, leverskador, kolesterolproblem och försämrad fertilitet.

I takt med att kunskapen om PFAS har ökat har gränserna sänkts och täcker fler PFAS-ämnen. Från och med första januari 2026 gäller en ny PFAS-gräns, som sänkts från 90 till 4 nanogram per liter dricksvatten.

Den totala investeringskostnaden för Sverige för att möta de nya gränsvärdena beräknas ligga på 6 miljarder kronor. Sedan tillkommer en årlig driftskostnad på ungefär en miljard kronor per år.

En granskning från Riksrevisionen riktade tidigare i år kritik mot ansvarsfördelningen och det allmänna ointresset från statens sida när det gäller dricksvattenfrågan.

Källor: Svenskt Vatten, Livsmedelsverket och Riksrevisionen.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons