Nyheter24
Annons

Vanliga misstaget i värmen – kan göra dig sjuk

Publicerad: 22 juli 2025, kl. 19:00
Sommarvärme i stockholm och brustablett i glas.
Apotekare varnar för att dricka för mycket vätskeersättning under de varma sommardagarna. Foto: Gabriella Bruske/TT & FREDRIK SANDBERG / TT

Vätskeersättning kan kännas som en räddare i nöden i sommarhettan – men det finns en gräns. För små barn kan det till och med göra mer skada än nytta, enligt en apotekare.

När temperaturen stiger ökar behovet av vätska. Men hur mycket vätskeersättning är egentligen lagom? Enligt experter finns det viktiga riktlinjer att följa för att undvika obehagliga biverkningar.

Små barn är extra känsliga

Barn rör sig mycket och svettas lätt, vilket gör att deras vätskebehov kan bli större under varma dagar, rapporterar P4 Västerbotten. Samtidigt varnar apotekaren Leila Khadembashi från Umeå för att man inte ska överdriva användningen av vätskeersättning – särskilt inte för de allra yngsta.

Enligt 1177 bör barn under ett år inte få vätskeersättning alls. Även äldre barn bör få den med försiktighet, eftersom vissa produkter innehåller sockerarter som kan störa magen.

Annons

– Små barn ska hålla sig lite borta från socker för det kan skapa diarré, säger Khadembashi till P4.

Vuxna kan också ta för mycket

Det är inte bara barn som kan drabbas av obalans. Även vuxna bör hålla sig till rekommenderade doser. Enligt Apotekets egna råd bör man inte ta mer än två brustabletter, två gånger per dag.

För mycket vätskeersättning kan leda till att kroppens balans av salter och socker rubbas, vilket i sin tur kan orsaka illamående, kräkningar och trötthet.

Annons

Gör egen vätskeersättning hemma

Ett billigare alternativ till butikens färdiga produkter är att blanda sin egen vätskeersättning. Det är enkelt och kan vara ett bra alternativ så länge man följer rätt proportioner.

Leila Khadembashi tipsar om en grundlösning som liknar kroppens egen vätskebalans:

– En liter vatten, sex teskedar socker och en tesked salt, förklarar hon.

Annons

Men hon poängterar att hemmagjord vätskeersättning inte alltid kan ersätta de färdiga produkterna, som ibland är anpassade för specifika behov. Som exempelvis barn eller personer som tränar mycket och behöver tillskott av andra mineraler.

När ska man ta vätskeersättning?

Vätskeersättning behövs framför allt vid vätskebrist – till exempel efter magsjuka, hög feber eller om man vistas länge i stark värme. För barn gäller det att vara extra uppmärksam på tecken som trötthet, torra läppar eller minskad urinproduktion.

Vätskeersättning kan vara ett effektivt verktyg, men det gäller att använda det med måtta och anpassa efter ålder och behov.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons