Onsdag 29 Sep
Stockholm

"Lagligt att sprida Hiv"

Smittskyddsinstitutet vill avkriminalisera medveten spridning av Hiv.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Smittskyddsinstitutet vill inte längre hjälpa polisen att hitta personer som medvetet sprider sin hiv-smitta vidare.

–Kriminaliseringen av hiv försvårar preventionsarbetet. Dessutom är straffsatserna väldigt hårda, säger Ragnar Norrby, generaldirektör för Smittskyddsinstitutet till tidningen Dagens Medicin.

Den nya inställningen från Smittskyddsinstitutets sida blev känd av polisen då de nyligen sökte hjälp med ett fall där en kvinna blivit smittad.

– Få fall har engagerat mig så mycket som det här, både känslomässigt och yrkesmässigt. Ärendet är extremt känsligt och helt hemligstämplat, vilket är mycket ovanligt, säger Kent Eriksen, kriminalinspektör vid Västerorts polismästardistrikt till Dagens Medicin.

Trots att Smittskyddsinstitutet hjälpt polisen med liknande analyser under 15-års tid och att det skulle binda en gärningsman till brottet vägrar de nu att hjälpa till.

–Vi anser numera att spridning av hiv inte bör vara kriminaliserat, säger Jan Albert, överläkare, professor i smittskydd och ansvarig för hiv-sektionen på SMI.

Albert menar att en kriminalisering bara bidrar till en falsk känsla av kontroll. Många av de som för smittan vidare är inte ens medvetna om sin smitta och det måste vara varje individs ansvar att skydda sig säger han enligt Dagens Medicin.

Frågan man ställer sig är om det verkligen är smittskyddsinstitutets roll att avgöra vad som bör vara kriminellt eller inte. Så länge medveten spridning av hiv-smitta är ett brott bör de stå polisen till förfogande. Eller vad tycker ni?

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela