Militärligans ledare friad för mord

Stockholms tingsrätt friade tre män som stått åtalade för mord.


Efter 45 minuters överläggning friade Stockholms tingsrätt på onsdagen tre män som stått åtalade för mord på en 38-årig svensk i Polen för 1,5 år sedan. Bland de åtalade fanns Militärligans 43-årige före detta ledare.

– Vi kom fram till att bevisningen inte räckte helt enkelt, säger chefsrådman Hjalmar Forsberg till TT.

Tingsrätten har inte fäst något avseende vid vad de misstänkta berättat.

– Det var en blandning av sant och osant. Däremot håller vi med om mycket av vad åklagaren fört fram. De har gemensamt och i samråd intresserat sig för den försvunne mannen och sannolikt varit ute i ljusskygga syften. Men faktum kvarstår att vi har ingen kropp, ingen brottsplats och inga vittnesiakttagelser som binder de misstänkta vid brott, säger Forsberg.

Han håller med om att det är mycket ovanligt att man så snabbt avkunnar en friande dom i ett mordmål.

– Men vi kan av åklagarens utredning inte dra slutsatsen att han är död, hur han dödats, om det handlar om en urartad misshandel till exempel eller vem som har dödat honom, säger Forsberg.

Advokat Gunnar Falk som företräder Militärligans ledare är nöjd med tingsrättens dom.

– Jag är naturligtvis tillfreds med att tingsrätten upprätthåller de beviskrav man har rätt att ställa, särskilt i ett mål av den här karaktären, säger Falk till TT.

Han anser att hela åtalet bygger på så kallade kringomständigheter.

– Men frågan om vad som hänt och varför har åklagaren inte kunnat visa. På så lösa grunder får man inte fälla människor, säger Falk, vars klient omedelbart försattes på fri fot tillsammans med de båda andra misstänkta.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!