Polis lånade ut inlämnat vapen

Polisinspektör skyldig till att ha hjälpt till att hitta vapenköpare.


En polisinspektör i Örebro har befunnits skyldig till att hjälpa till med att förmedla försäljning av ett vapen som inlämnats till polismyndigheten för skrotning. Han ska också under en period ha lånat ut vapnet till den tilltänkte köparen.

Polismannen har medgivit att han förmedlat kontakt mellan inlämnaren av vapnet och den tilltänkte köparen.

Han hävdar dock att liknande förmedlingsuppdrag utförts av andra inom myndigheten vid ett flertal tillfällen tidigare och att detta har varit väl känt bland cheferna. Men dessa uppgifter tillbakavisas bestämt av ledningen.

Beträffande utlåningen av vapnet säger sig polisinspektören inte kunna minnas om han har lånat ut det eller inte, men menar att om det har skett har det troligen varit med en lånelicens till ingivaren.

Trots att personalansvarsnämnden säger sig se allvarligt på det inträffade döms polisinspektören endast till löneavdrag i fem dagar.

Det här är inte heller första gången beslagtagna vapen slarvas bort. För fyra år sedan kritiserade Justitiekanslern hårt den oordning som rådde i polisens vapenförråd. Utredningen kom fram till att varken vapenverkstaden eller myndigheten som helhet klarade sina uppgifter angående hanteringen av vapen, och att verkstaden under flera år hade haft bristfälliga rutiner gällande vapenhantering och redovisning. Vapenverkstaden hade inte full kontroll över var vissa tjänstevapen fanns, inte heller över andra vapen inom myndigheten.

Det fanns 654 utkvitterade vapen med oklara förhållanden och 175 vapen som var inkvitterade utan att de kunde återfinnas i vapenförrådet. Det fanns ca 1 000 vapen som inte var registrerade och som myndigheten saknade kontroll över. Det senare kunde ha att göra med hur inköpen av tjänstevapen hade skötts.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häktade flyttas under Eurovisionveckan

Finlands president: Tala mindre om krig

Sverige och Finland har som nya Nato-medlemmar en viktig roll i att bidra till fred, anser Finlands president Alexander Stubb. Det bästa sättet att undvika krig är att tala mindre och förbereda mer, säger Stubb i riksdagen.

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Skelettdelar som hittades vid en camping i Strömstad i söndags kom från en människa, rapporterar Strömstads Tidning.

Rekordvinst för Spotify – på 18-årsdagen

Strömningstjänsten Spotify – en av årets vinnare på Wall Street – redovisar en rekordhög vinst för årets första kvartal. Och försäljningsprognosen för andra kvartalet ser starkare ut än väntat. Men antalet abonnenter hänger inte med uppåt så snabbt som bolaget räknat med.

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.