Fler tjänstefel vid Salemdemonstration

Fler poliser kommer granskas för obefogat våld och tjänstefel i samband med antirasistdemonstrationen i Salem i december i år.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Som Nyheter24 tidigare rapporterat granskas polisens insats vid antirasistdemonstrationen i Salem i december förra året av Kay Engfeldt, vice chefsåklagare vid Riksenheten för polismål.

Tidigare har vi även skrivit att det rör sig om tio anmälningar, varav fyra som rör misshandel och resterande tjänstefel. Nu visar det sig att det kommit in ett tiotal anmälningar till. Sammanlagt rör det sig alltså om ett 20-tal anmälningar mot polisen gällande misshandel och tjänstefel.

Enligt Svenska Dagbladet kan anmälningarna om misshandel avskrivas eftersom polisvåld kan anses försvarbart om det behövs för att genomföra en uppgift. Däremot är anmälningarna om tjänstefel mer problematiska eftersom dessa handlar om personer som blivit kvarhållna i flera timmar trots att de hade tillstånd för motdemonstrationen.

–Om man ger tillstånd till en motdemonstration och sedan i praktiken ställer in den genom att inte låta demonstranterna komma fram, är det juridiskt lite tveksamt. Men om polisen bedömde att man inte hade något annat val är det kanske svårt att hävda att det är brottsligt, säger Kay Engfeldt, åklagare, till Svenska Dagbladet.

En av de personer som anmält polisen för tjänstefel är frilansjournalisten Ülkü Holago som begav sig till Salem för att bevaka demonstrationerna i december.

–Jag frihetsberövades i strid med den grundlagsstiftade rätten till mötesfrihet utan något skäl och förhindrades att ta mig till en manifestation som inte var illegal, uppgav Holago två dagar efter händelsen för Journalisten.se.

Ülkü Holago anklagar även polisen för att ha ljugit.

–Polisen förde fram lögner till journalistkolleger utanför stationsområdet om att alla på perrongen som skötte sig fritt kunde få gå efter visitation. Så var inte fallet, avslutar hon för Journalisten.se.

De nya anmälningarna som Kay Engfeldt fattat beslut om ligger nu hos Åklagarmyndigheten.

Skrivet av: