Miljögift i plasttryck på t-tröjor

Cancerframkallande gifter i vanliga tröjor. (TT)


Naturskyddsföreningen har låtit undersöka 20 t-tröjor och funnit att det i 19 av dem fanns ftalater, en kemisk substans som används som mjukgörare och som i vissa fall är förbjuden i leksaker.

Ftalaterna fanns i tröjornas plasttryck. Enligt Naturskyddsföreningen kan ftalater ge fosterskador, störa fortplantningen och orsaka cancer. Men det finns inga EU-regler som begränsar användningen av ämnena i barnkläder eller andra kläder.

I ett pressmeddelande kritiserar Naturskyddsföreningen textilimportörerna och skriver att det är oroande att företagen inte har kontroll på vad importerade kläder innehåller.

Redan i går gick branschorganisationen Textilimportörerna till attack mot undersökningen. Organisationen hävdar att vissa ftalater inte är farliga.

Skrivet av:

Senaste nytt

Stabilt läge för skottskadad man i galleria

Flying Tiger jagar ny delägare

Den danska butikskedjan Flying Tiger Copenhagen, med omkring 900 butiker i Europa, har anlitat investmentbanken Carnegie för att försöka hitta en ny delägare, rapporterar den danska affärstidningen Børsen med hänvisning till källor.

Lut läcker från pappersbruk: "Har nått sjön"

En stor lutläcka från Billingsfors bruk är fortfarande inte under kontroll. Under natten mot tisdagen inträffade dessutom ytterligare en läcka.

Ukraina: Ryskt fartyg vid Krim träffat

En patrullbåt i Rysslands Svartahavsflotta har träffats av havsdrönare, enligt ukrainska uppgifter.

Börsen mot svag öppning nedåt

Det pekar svagt nedåt i terminshandeln på IG Markets inför tisdagens öppning på Stockholmsbörsen. Det ligger i linje med utvecklingen på börserna i Frankfurt och London.

Stort bakslag för Iphone-försäljningen i Kina

Försäljningen av Apples Iphone-mobiler föll med 24 procent under årets första sex veckor jämfört motsvarande period i fjol, enligt analysföretaget Counterpoint Research. Därmed sjönk Iphone till plats fyra på den kinesiska marknaden när det gäller så kallade smarta mobiltelefoner.