Svenskar avråds äta irländskt fläsk

I går återkallade Irland fläskprodukter eftersom man hittat dioxiner.


Irland har hittat och åtgärdat källan till det dioxinförgiftade grisköttet, uppger Reuters.

Men svenska Livsmedelsverket uppmanar svenska konsumenter att tills vidare avstå från irländskt fläsk.

Det var i lördags som Irland gick ut och återkallade alla fläskprodukter producerade i landet sedan september. Enligt nyhetsbyrån AFP var det en rutinmässig importkontroll i Frankrike som avslöjade att irländskt kött innehöll dioxin - ett cancerframkallande ämne. Det bekräftades i lördags av laboratorieprov som visade på dioxinhalter 80-200 gånger över gränsvärdet.

Dioxinet har hamnat i köttet sedan grisarna ätit giftigt foder. Enligt Reuters kom fodret från en enda tillverkare. Tio gårdar, ansvariga för mindre än tio procent av den totala irländska grisköttsproduktionen, ska ha använt sig av det.

Togs på sängen

I Sverige fick Livsmedelsverket nyheten via medierna och arbetar nu febrilt för att få mer information.

– Allt är fortfarande väldigt knapphändigt, vi jobbar för högtryck, säger Peter Brådenmark, chef för verkets tillsynsavdelning.

2007 importerade Sverige irländskt griskött för 13,9 miljoner kronor, men Livsmedelsverket vet ännu inte om det kan ha kommit dioxinförgiftat kött till Sverige.

– Våra råd till konsumenterna just nu är att inte äta griskött från Irland, säger Brådenmark.

Beröm från EU

EU-kommissionen berömde på söndagen Irland för landets snabba agerande i frågan.

– Kommissionen har intrycket att de irländska myndigheterna vidtar de rätta åtgärderna och därmed hanterar situationen på lämpligt och korrekt sätt, sade en tjänsteman i Bryssel.

Dioxin är ett gift som uppstår vid förbränning inom kemisk och farmaceutisk industri. Det kan absorberas genom huden eller intas i foder och fastnar i fettvävnaden. Det kan orsaka svåra hudskador, mutationer, störningar i reproduktionssystemet och nedsatt immunförsvar. Men enligt Alan Reilly, vicechef för Irlands livsmedelsverk (FSAI), är risken för folkhälsan "väldigt låg".

– Du måste ha ätit produkter med de här kemikalierna under 40 års tid för att visa några tecken på sjukdom, säger han till AFP.

Video: Irland tar tillbaka sitt fläsk

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay ska stoppa kontodelare – åtgärder väntas

Det krisdrabbade Viaplay vill få stopp på delningen av konton – utvecklingen är inte hållbar, menar tv-bolagets vd. Till sommaren väntas omfattande åtgärder.