Svenskar avråds äta irländskt fläsk

I går återkallade Irland fläskprodukter eftersom man hittat dioxiner.


Irland har hittat och åtgärdat källan till det dioxinförgiftade grisköttet, uppger Reuters.

Men svenska Livsmedelsverket uppmanar svenska konsumenter att tills vidare avstå från irländskt fläsk.

Det var i lördags som Irland gick ut och återkallade alla fläskprodukter producerade i landet sedan september. Enligt nyhetsbyrån AFP var det en rutinmässig importkontroll i Frankrike som avslöjade att irländskt kött innehöll dioxin - ett cancerframkallande ämne. Det bekräftades i lördags av laboratorieprov som visade på dioxinhalter 80-200 gånger över gränsvärdet.

Dioxinet har hamnat i köttet sedan grisarna ätit giftigt foder. Enligt Reuters kom fodret från en enda tillverkare. Tio gårdar, ansvariga för mindre än tio procent av den totala irländska grisköttsproduktionen, ska ha använt sig av det.

Togs på sängen

I Sverige fick Livsmedelsverket nyheten via medierna och arbetar nu febrilt för att få mer information.

– Allt är fortfarande väldigt knapphändigt, vi jobbar för högtryck, säger Peter Brådenmark, chef för verkets tillsynsavdelning.

2007 importerade Sverige irländskt griskött för 13,9 miljoner kronor, men Livsmedelsverket vet ännu inte om det kan ha kommit dioxinförgiftat kött till Sverige.

– Våra råd till konsumenterna just nu är att inte äta griskött från Irland, säger Brådenmark.

Beröm från EU

EU-kommissionen berömde på söndagen Irland för landets snabba agerande i frågan.

– Kommissionen har intrycket att de irländska myndigheterna vidtar de rätta åtgärderna och därmed hanterar situationen på lämpligt och korrekt sätt, sade en tjänsteman i Bryssel.

Dioxin är ett gift som uppstår vid förbränning inom kemisk och farmaceutisk industri. Det kan absorberas genom huden eller intas i foder och fastnar i fettvävnaden. Det kan orsaka svåra hudskador, mutationer, störningar i reproduktionssystemet och nedsatt immunförsvar. Men enligt Alan Reilly, vicechef för Irlands livsmedelsverk (FSAI), är risken för folkhälsan "väldigt låg".

– Du måste ha ätit produkter med de här kemikalierna under 40 års tid för att visa några tecken på sjukdom, säger han till AFP.

Video: Irland tar tillbaka sitt fläsk

Skrivet av:

Senaste nytt

Betongvägg rasade – gravid kvinna död i skalv

Morgonens nyheter 3 december

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Rånade par med pistol i villan – ingen gripen

1 timme sedan
Ett par i 50-årsåldern utsattes på lördagskvällen för ett rån i sitt hem i skånska Vellinge. Flera maskerade gärningspersoner beväpnade med ett pistolliknande föremål trängde in i deras villa.

Polisen rapporterar om brand, Härryda

1 timme sedan
"Fullt utvecklad brand i Rävlanda", skriver polisen på sin hemsida.

Kollektivavtal för Ingrossokopplad klädkedja

1 timme sedan
Den italienska underklädeskedjan Intimissimi – med Bianco Ingrosso som affischnamn och ambassadör – har tecknat kollektivavtal i Sverige.

Ryssar önskar fred – på Putins villkor

1 timme sedan
Ryska medborgare ser gärna fred – men i så fall ska det ske på den ryska regimens villkor. Folk har lärt sig att leva med det brinnande kriget, enligt en analys av sinnesstämningen i Ryssland.