Forskare knivskär minksnoppar

Minkars könsorgan i fokus för forskningen.


Det finns över 100 000 kemiska ämnen ute på marknaden. Men god kunskap finns bara om en tiondel av dem.

Nu hoppas forskare på Sveriges lantbruksuniversitet att minkars könsorgan ska kunna bli en genväg till gifterna.

I början 2000-talet fick en stor forskargrupp, med Centrum för reproduktionsbiologi som värdar, 37 miljoner kronor från Naturvårdsverket för att studera miljögifternas påverkan på djurs reproduktion. Deras resultat rönte stor uppmärksamhet och forskarna jobbade hårt med att sprida kunskaperna till skolor, länsstyrelser och kommuner.

Som en fortsättning på det arbetet, undersöker forskarna minkar, för att titta om kemikalier påverkar djurens reproduktionsförmåga. Minkens könsorgan mäts och snittas upp. Man undersöker även testiklarna och spermienåvåerna.

– Vi tror att det i vissa regioner med mycket industrier och hushållsutsläpp finns miljögifter i naturen som borde kunna ha effekt på djuren. Men det vi inte än. Det vi sett hittills är att det preliminärt finns väldigt intressanta variationer mellan minkarna, som vi får se om det går att koppla till belastningen av miljögifter, säger Ulf Magnusson till Upsala Nya Tidning.

Skrivet av:

Senaste nytt

Forskare: Världens klimat närmar sig kollaps

Minskad novembertrafik för Norwegian

Det norska flygbolaget Norwegian flög 1,35 miljoner passagerare i november. Det är en nedgång med 2 procent jämfört med samma månad i fjol.

Forskare: Farligt när kunskapsklyftorna ökar

Resultaten för svenska 15-åringar rasar inom både läsförståelse och matematik i den globala kunskapsmätningen Pisa. Två skolforskare ger här sin syn på läget i svensk skola.

Israel: Storstaden Khan Yunis omringad

Israeliska styrkor trappar upp sin markoperation i södra Gaza och har nu omringat storstaden Khan Yunis, enligt militären.

Ny rapport: Riksbanken underskattade riskerna

Riksbankens gigantiska köp av statsobligationer och andra räntepapper hade begränsad effekt i syftet att få upp inflationen.

Polisen i Luleå rapporterar om trafikolycka

"Larm om trafikolycka på E4, Norra Gäddvik.", skriver polisen på sin hemsida.