Gravskändare härjar i Malmö

30 gravar skändade under den gångna helgen.


30 omkullvälta gravstenar, förstörda kors och krossade stenplattor är helgens facit för en kyrkogård i centrala Malmö.

Kyrkogårdschef Malte Sahlgren kommenterar händelsen för Sydsvenskan:

– Jag blir ledsen och upprörd. Frustrerad. Jag har redan haft kontakt med en del gravägare och det är mycket känslor. Det här är ju traumatiskt.

Förstörelsen av kyrkogårdens norra del upptäcktes av en kvinna som genast hörde av sig till kyrkogårdsarbetarna.

– Hon hade gått här på lördagen och då såg det okej ut, men på söndagen såg hon att flera gravstenar var välta. Det är för jävligt, säger kyrkogårdsarbetaren Bertil Larsson.

Senast för några år sedan drabbades samma kyrkogård - S:t Pauli norra kyrkogård - av liknande förstörelse. Kyrkan har nu polisanmält händelsen. Kostnaden för förstörelsen faller på gravägarna.

Någon utökad bevakning av kyrkogården är inte aktuell. Grindarna låses efter klockan nio på kvällen av ett bevakningsföretag som också tar en runda på området.

– Det är omöjligt att förhindra sånt här om någon redan har bestämt sig för att göra det. Men jag hoppas att de som förstör kommer till insikt och får den respekt och vördnad för gravarna att de inte gör det igen, avslutar Sahlgren för Sydsvenskan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Positiva toner inom tjänstesektorn

Trafikverket: E6 kan öppna i sommar

E6 utanför Stenungsund kommer att öppna tidigare än beräknat, meddelar Trafikverket.

Krisande Body Shop lägger ner i Sverige

Skönhetskedjan The Body Shop lägger ned verksamheten i Sverige. På en extrainsatt bolagsstämma beslutade man att ansöka om likvidation för The Body Shop Svenska AB, rapporterar Market.

Tysk gripen för spionage i Europaparlamentet

En assistent till en tysk högerpolitiker har gripits för misstänkt spionage för Kinas räkning, meddelar åklagare. Mannen anklagas för att ha försett Kinas underrättelsetjänst med information om förhandlingar i Europaparlamentet.

Apple tappar stort i Kina

Apples Iphone-försäljning i Kina rasade med 19 procent under första kvartalet. Det var den sämsta utvecklingen sedan pandemin slog till 2020, enligt siffror från den oberoende analysfirman Counterpoint.

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

1 timme sedan
Tjetjeniens hårdföre ledare Ramzan Kadyrov uppges vara svårt sjuk i pankreatit. Nu planerar Kreml för regimskifte i den ryska delrepubliken, hävdar ryska oberoende Novaja Gazeta. En hårdför befälhavare nämns som möjlig efterträdare.