Religiösa experter vill störta Khamenei

- 22/06/2009, 15:38 -

Samtidigt pågår nya demonstrationer under måndagen - trots stort antal poliser.

Det är den arabiska nyhetskanalen Al Arabya som presenterar de nya häpnadsväckande uppgifterna kring ayatolla Ali Khameneis framtid som Irans högsta ledare. Enligt en anonym källa Al Arabya talat med har Expertrådets ordförande Akbar Hashemi Rafsanjani, 57, samlat rådets medlemmar i Qom och överväger nu olika alternativ till det nuvarande systemet.

På det mötet ska dessutom en representant för Iraks främsta shiamuslimska företrädare, ayatollah Ali al-Sistani, ha befunnit sig.

Enligt Al Arabyas källas har Expertrådet diskuterat två alternativ. Det första är att låta Väktarrådet tillsammans ta beslut i stora frågor och därmed överge ayatolla Khomeinis linje med en mäktig ledare.

Ett annat alternativ är att helt enkelt avsätta Mahmoud Ahmadinejad som president på grund av hans delaktighet i de upplopp som den senaste veckan skakat Iran.

Expertrådets 86 medlemmar har den övergripande makten över Väktarrådet och kan med en majoritet av medlemmarnas röster avsätta Khamenei.

Samtidigt pågår nya protester mot valfusket i Iran. Enligt Reuters har tusentals demonstranter samlats på flera olika platser i huvudstaden Teheran och har redan drabbat samman med kravallpolis, revolutionsgardister och den hänsynslösa Basijmilisen.

Oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi har via sin Facebooksida uppmanat nya demonstrationer och arbetar nu på en plan för en stor strejk i ett försök att lamslå landet. Han har även sagt sig vara beredd att dö för sin sak.

Skrivet av: