Religiösa experter vill störta Khamenei

Samtidigt pågår nya demonstrationer under måndagen - trots stort antal poliser.


Det är den arabiska nyhetskanalen Al Arabya som presenterar de nya häpnadsväckande uppgifterna kring ayatolla Ali Khameneis framtid som Irans högsta ledare. Enligt en anonym källa Al Arabya talat med har Expertrådets ordförande Akbar Hashemi Rafsanjani, 57, samlat rådets medlemmar i Qom och överväger nu olika alternativ till det nuvarande systemet.

På det mötet ska dessutom en representant för Iraks främsta shiamuslimska företrädare, ayatollah Ali al-Sistani, ha befunnit sig.

Enligt Al Arabyas källas har Expertrådet diskuterat två alternativ. Det första är att låta Väktarrådet tillsammans ta beslut i stora frågor och därmed överge ayatolla Khomeinis linje med en mäktig ledare.

Ett annat alternativ är att helt enkelt avsätta Mahmoud Ahmadinejad som president på grund av hans delaktighet i de upplopp som den senaste veckan skakat Iran.

Expertrådets 86 medlemmar har den övergripande makten över Väktarrådet och kan med en majoritet av medlemmarnas röster avsätta Khamenei.

Samtidigt pågår nya protester mot valfusket i Iran. Enligt Reuters har tusentals demonstranter samlats på flera olika platser i huvudstaden Teheran och har redan drabbat samman med kravallpolis, revolutionsgardister och den hänsynslösa Basijmilisen.

Oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi har via sin Facebooksida uppmanat nya demonstrationer och arbetar nu på en plan för en stor strejk i ett försök att lamslå landet. Han har även sagt sig vara beredd att dö för sin sak.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

2 timmar sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.