Fartyg med hemlig last vänder hem

Det nordkoreanska fartyg som tros smuggla vapen till Burma har ändrat kurs.


Det nordkoreanska fartyg som misstänks för att smuggla vapen till Burma har ändrat kurs och kan vara på väg till hemmahamn igen. Det uppgav amerikanska regeringskällor på onsdagen.

I nästan två veckor har fartyget Kang Nam 1 bevakats av bland annat amerikansk militär, samt japanska och sydkoreanska underrättelseorganisationer under seglatsen.

– Vi har ingen aning om vart skeppet är på väg. USA har dock inte varit inblandat i kursändringen, sade regeringskällan.

Nordkorea har varnats för att skeppet kan komma att bordas och inspekteras i fall det fortsätter färden mot Burma. Enligt FN-resolutioner som antagits av säkerhetsrådet riktas hårda sanktioner mot Nordkorea sedan landet trotsat förbudet att utveckla kärnvapenprogram. Resolutionen statuerar att samtliga fartyg till eller från Nordkorea kan inspekteras.

"Heliga" skepp

USA:s FN-ambassadör Susan Rice har tidigare meddelat att USA "förföljer fartyget och noggrant följer utvecklingen".

Nordkorea svarade med att hota med militära åtgärder i fall fartyget bordades.

"Våra skepp är heliga och oövervinneliga och en del av vår suveränitet. Om någon skadar våra skepp, så ser vi det som en grav militär provokation" har den statskontrollerade dagstidningen Rodong Simmun konstaterat.

"En sådan aktion skulle omedelbart besvaras med militära åtgärder i självförsvar. Ansvaret för konsekvenserna ligger hos Japan" uppgav tidningen.

Utökad kontakt

Sydkoreanska underrättelseuppgifter har uppgett att fartygslasten kan bestå av delar till missiler och annan militär materiel.

Kontakterna mellan Nordkorea och militärdiktaturens Burma har ökat den senaste tiden, samtidigt som den internationella isoleringen av de två länderna har förstärkts.

USA:s utrikes- och finansdepartement har ökat pressen på nordkoreanska företag och beslutat att frysa de amerikanska tillgångarna för bland annat det nordkoreanska handelsbolaget Namchonggang.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!