Allt om spelet bakom kulisserna i Iran

Samtidigt som det iranska folket slåss på gatorna pågår ett farligt spel i maktens korridorer.


Det har gått åtta dagar sedan Irans högsta ledare ayatolla Ali Khamenei, 69, bekräftade resultatet från det kontroversiella iranska presidentvalet. Det har varit åtta dagar av demonstrationer, protester, kravaller och revolutionsstämning i Teheran som inte synts till i Iran på 30 år. Det har även kommit rapporter om liknande gatuprotester i Isfahan och Shiraz.

Lördagens gatustrider mellan oppositionsledaren Mir Hossein Mousavis grönklädda män och kvinnor och Mahmoud Ahmadinejad och Ali Khameneis trogna Basejsoldater var de värsta hittills.

Irans statliga teve, IRIB, har bekräftat att tio personer har dödats i polisens strider mot "terrorister". CNN skriver att 13 har dödats medan ännu obekräftade uppgifter menar att över 150 döda har förts till olika sjukhus.

Men det ser ut att bli än värre. Den iranska regimen har valt att slänga ut BBC:s Irankorrespondent Jon Leyne ur landet. Det tyder på att Khamenei nu fått nog.

Mousavi: "systemet ska till slakthuset"

Men 67-årige Mousavi sa i går att han är villig att "dö för sin sak" och i dag har han lagt skulden för de döda på landets ledare. På sin Facebooksida kritiserade han Khameneis tal i fredags där han konstaterade att 52-årige Ahmadinejad är rättfärdige president då man "omöjligt kan fuska med elva miljoner röster".

– Om det enorma valfusket, som satt eld på folkets tillit till landets styre, ska användas som bevis för att fusk inte har skett så kommer systemet att snart hamna i slakthuset. Det kommer även visa att islam och demokrati inte går hand i hand, ska Mousavi ha sagt och krävt nyval då Väktarrådet "inte visat objektivitet".

"Tar order från Storbritannien"

Irans statsteve säger även att underrättelsetjänsten gripit flertalet medlemmar ur oppositionsgruppen Folkets mujahedin (MEK) som bildades 1965. Enligt IRIB står dessa bakom de senaste dagarnas "terroraktivititer" och tar order från sitt högkvarter i Storbritannien. I fredags attackerade Khamenei Storbritanniens regering och uppmanade det "iranska folket" att "se de sanna ansiktena hos våra fiender som lurar likt hungriga vargar bakom sina masker av diplomati".

Bakom kulisserna, långt bort från de allt mer våldsamma gatustriderna, pågår den riktiga maktkampen om Iran. Och hittills är det Khamenei och Ahmadinejad som fått ta emot flest slag.

Den förre presidenten och numera ordföranden för Expertrådet i Qom, Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, sägs ha samlat tillräckligt många röster för att kräva en omröstning om Ali Khameneis framtid som landets högste ledare. Rafsanjani behöver få med sig en majoritet av Expertrådets 86 skriftlärda. Men dessa uppgifter har ännu inte officiellt bekräftats av varken Rafsanjani eller Väktarrådet.

Rafsanjani stödjer oppositionen

75-årige Rafsanjani har inte visat sig offentligt på nästan en vecka, men nyligen sågs hans dotter på en av oppositionens demonstrationer där hon även höll ett tal. Det tolkas som att Rafsanjani står bakom oppositionen även om han är en del av det islamiska etablissemanget och var en av förgrundsfigurerna under revolutionen mot Shah Mohammad Reza Pahlavi 1979. Under natten greps Faezeh Rafsanjani för att få "beskydd" rapporterar nyhetsbyrån Fars. Även andra medlemmar ur Rafsanjanis släkt ska ha gripits.

Rafsanjanis fejd med Khamenei och Ahmadinejad sträcker sig några år bak i tiden. Den förre presidenten har varit starkt kritisk mot den utlandspolitik Ahmadinejad, med Khameneis tillåtelse, fått föra. Rafsanjani har sedan sin tid som president uppmanat landet att öppna gränserna mot väst, däribland "den stora satan" USA.

Rafsanjani fick nyligen stöd av storayatollan Hossein Ali Montazeri som även han länge varit en av Khameneis största antagonister. Han sa nyligen att valresultatet var något "ingen med minsta förnuft kan möjligen tro på".

Har ett ont öga till Khamenei

87-årige Montazeri var en gång i tiden Khomeinis tilltänkte efterträdare. Men i slutet av 1980-talet kritiserade han Khomeini för att ha "levererat flertalet stora slag mot revolutionens sanna värderingar". När Khomeini dog i juni 1989 hade han sett till att Montazeri förlorat all inflytande och hans möjligheter att bli landets högsta ledare var så gott som obefintliga.

Montazeri har även ett ont öga till Ali Khamenei. Khamenei efterträdde Khomeini trots Montazeris ihärdiga försök att stoppa utnämningen. Det ledde till att Khamenei satte storayatollan i husarrest i sex år efter att Montazeri fortsatt med sin kritik. Den husarresten upphävdes sedan med hjälp av förre presidenten Mohammad Khatami, 65.

Men Montazeri är inte den ende som stödjer Rafsanjani och Mousavi. Några dagar efter valet beskrev nyhetsbyrån Borna, som stödjer den sittande regeringen, stämningen i Qom och menade att "det var konstigt att flera av de religiösa ledarna i staden ännu inte gratulerat Ahmadinejad".

Larjani kritiserade Väktarrådet

Om inte det var tillräckligt valde den inflytelserika Ali Larjani att kritisera regeringen och Väktarrådet när han intervjuades i IRIB. Larjani är talman i parlamentet och leder Irans förhandlingar om kärnkraft i FN.

Larjani beskyllde i dag Väktarrådet för de demonstrationer som lamslagit landet. Larjani sa bland annat att "trots att Väktarrådet består av individer så önskar jag att vissa medlemmar inte ska ställa sig på någon presidentkandidats sida". Larjani valde att inte nämna några namn men få kan tolka det som att det inte var Khamenei han hade i åtanke.

Att Larjani nu kritiserat landets ledare kommer med stor sannolikhet försvåra hans framtida förhandlingar i FN om Ahmadinejad sitter kvar som president. Hans uttalande kan tolkas som att den sittande regeringen är illegitim och inte bör föra Irans talan i FN.

Försökte spränga Khomeinis grav

Under gårdagen försökte dessutom en självmordsbombare spränga ayatolla Ruhollah Khomeinis gravmonument i Teheran. Khomeini var den förra revolutionens stora vinnare och ses alltjämt som den islamiska republikens grundare, därav bombdådet.

Bombdådet visar iraniernas desperation och under natten har tusentals iranier återigen stått på hustak och skrikit "Allah-u-akbar", "Gud är stor".

Två krig, en vinnare

Det har under natten kommit rapporter om att den frivilliga och fruktade Basejmilisen har tagit över stora delar av Teheran. Samtidigt kommer det rapporter om att nya demonstrationståg bildats under söndagen.

Nu återstår det att se vilka fraktioner som vinner de båda krigen, den på gatorna och den i Qom.

Den senaste mardrömsnatten i Teheran

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!