Svininfluensan växer i Sverige

238 fall av svininfluensan har nu rapporterats i Sverige.


NYKVARN. Influensan sprider sig nu med allt högre hastighet. Nu har ytterligare flera fall av svininfluensan rapporterats i Sverige. Tre fall har bekräftats i Nykvarn utanför Södertälje, cirka tre kvart från Stockholm. Men det kan vara fler. Och det finns en uppenbar risk för att den börjar spridas snabbt inom Sverige.

– Jag känner till tre fall, men det går fort och kan vara fler, säger Lennart Holmquist, verksamhetschef på vårdcentralen till Länstidningen i Södertälje.

Han säger att alla tre har insjuknat utomlands men vill inte precisera var de smittade har befunnit sig.

– Nej, som jag bedömer det är det viktigare för Nykvarnsborna att veta att influensan är här nu, säger Holmquist.

Men Holmquist anser ändå att man inte behöver vara räddare för pandemin än för de influensor som dyker upp varje höst. Han tror att rädslan har sitt ursprung i den överdrivna uppmärksamhet influensan fått.

–Det man måste komma ihåg är att all influensa snurrar runt jorden hela tiden. Både i världen och i Sverige dör folk i influensa, om man har särskilt dåliga förutsättningar. Vad jag känner till är det ingen förhöjd dödssiffra nu, säger han.

Enligt Smittskyddsinstitutet har nu 238 fall av svininfluensan nu anmälts i Sverige.

I veckan har också fotbollsturneringen Gothia Cup drabbats av pandemin. Tre spelare har hittills bekräftats som insjuknade i den smittsamma influensan. De har troligtvis inte smittats i Sverige utan i sina hemländer tror turneringens läkare, uppger nyhetsbyrån TT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.