Svininfluensan växer i Sverige

- 18/07/2009, 00:43 -

238 fall av svininfluensan har nu rapporterats i Sverige.

NYKVARN. Influensan sprider sig nu med allt högre hastighet. Nu har ytterligare flera fall av svininfluensan rapporterats i Sverige. Tre fall har bekräftats i Nykvarn utanför Södertälje, cirka tre kvart från Stockholm. Men det kan vara fler. Och det finns en uppenbar risk för att den börjar spridas snabbt inom Sverige.

– Jag känner till tre fall, men det går fort och kan vara fler, säger Lennart Holmquist, verksamhetschef på vårdcentralen till Länstidningen i Södertälje.

Han säger att alla tre har insjuknat utomlands men vill inte precisera var de smittade har befunnit sig.

– Nej, som jag bedömer det är det viktigare för Nykvarnsborna att veta att influensan är här nu, säger Holmquist.

Men Holmquist anser ändå att man inte behöver vara räddare för pandemin än för de influensor som dyker upp varje höst. Han tror att rädslan har sitt ursprung i den överdrivna uppmärksamhet influensan fått.

–Det man måste komma ihåg är att all influensa snurrar runt jorden hela tiden. Både i världen och i Sverige dör folk i influensa, om man har särskilt dåliga förutsättningar. Vad jag känner till är det ingen förhöjd dödssiffra nu, säger han.

Enligt Smittskyddsinstitutet har nu 238 fall av svininfluensan nu anmälts i Sverige.

I veckan har också fotbollsturneringen Gothia Cup drabbats av pandemin. Tre spelare har hittills bekräftats som insjuknade i den smittsamma influensan. De har troligtvis inte smittats i Sverige utan i sina hemländer tror turneringens läkare, uppger nyhetsbyrån TT.

Skrivet av: