Få vill ha alkohol i butik

Minskat stöd för alkoholförsäljning i livsmedelsbutik enligt ny undersökning.


I en undersökning som gjordes 2005 tyckte 38 procent att det var ett bra förslag att tillåta försäljning av alkohol i matbutiker. Något fler, 41 procent, ansåg då att det var en dålig idé.

Men sedan dess har stödet för alkholförsäljning i matbutiker minskat kraftigt. I den senaste mätningen, som SOM-institutet vid Göteborgs universitet har låtit göra, var det bara knappt en tredjedel som stödde förslaget. Denna gång uppgav hälften av de tillfrågade att de ansåg att idén är dålig.

– Det är glädjande siffror som stämmer bra med våra egna undersökningar, säger Systembolagets presschef Lennart Agén till Drugnews.

Han tror att det ökade stödet för Systembolaget bland annat har att göra med att människor i dag, i större utsträckning är klara över riskerna med alkohol och dess otäcka konsekvenser i samhället, bland annat i form av många våldsbrott.

Motviljan inför alkoholförsäljning i livsmedelsbutiker löper i princip längs hel den politiska skalan. Det är endast hos Sverigedemokraternas sympatisörer som mer än hälften vill tillåta försäljning av alkohol i livsmedelsbutiker.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!