Vanvård gjorde 15-åring till mördare

Personalen vårdade pojken helt fel, vilket till sist fick stå dem dyrt. (TT)


Stora brister rådde på det behandlingshem Tunagården i Malmö där en 15-årig pojke knivskar en 44-årig kvinnlig anställd till döds i våras. Bristerna gäller både vården, behandlingen och arbetsmiljön för personalen. Det visar den internutredning som Statens institutionsstyrelse (SIS) gjort. Pojkens problem var så omfattande att han borde ha omplacerats till en annan institution med annan kompetens.

Ingen ordentlig utredning gjordes om honom innan han kom till hemmet i augusti 2006, vilket borde skett. Hans diagnos fordrade medicinering men att han verkligen tog sin medicin har inte ordentligt följts upp av personalen, enligt internutredningen.

Säkerhetsarrangemangen på Tunagården var inte heller bra. Befintligt personallarm har inte använts, utbildningen för personalen i att förebygga hot och våld har varit eftersatt. Ingen ordentlig riskbedömning har gjorts.

Pojken dömdes för mord till rättspsykiatrisk vård. Enligt advokaten drevs han av en inre tvångsbild: Han ville döda en kvinna.

Advokaten var mycket kritisk till att pojken kunde slarva med medicineringen och att han kunde beväpna sig med en kökskniv. Enligt den interna utredningen saknades skriftliga instruktioner om hantering och förvaring av knivar.

Tunagården har påbörjat arbetet med att rätta till bristerna. Tidigare har Arbetsmiljöverket anmält hemmet till åklagare för brister i arbetsmiljön.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.