Stockholm

Vanvård gjorde 15-åring till mördare

Personalen vårdade pojken helt fel, vilket till sist fick stå dem dyrt. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Stora brister rådde på det behandlingshem Tunagården i Malmö där en 15-årig pojke knivskar en 44-årig kvinnlig anställd till döds i våras. Bristerna gäller både vården, behandlingen och arbetsmiljön för personalen. Det visar den internutredning som Statens institutionsstyrelse (SIS) gjort. Pojkens problem var så omfattande att han borde ha omplacerats till en annan institution med annan kompetens.

Ingen ordentlig utredning gjordes om honom innan han kom till hemmet i augusti 2006, vilket borde skett. Hans diagnos fordrade medicinering men att han verkligen tog sin medicin har inte ordentligt följts upp av personalen, enligt internutredningen.

Säkerhetsarrangemangen på Tunagården var inte heller bra. Befintligt personallarm har inte använts, utbildningen för personalen i att förebygga hot och våld har varit eftersatt. Ingen ordentlig riskbedömning har gjorts.

Pojken dömdes för mord till rättspsykiatrisk vård. Enligt advokaten drevs han av en inre tvångsbild: Han ville döda en kvinna.

Advokaten var mycket kritisk till att pojken kunde slarva med medicineringen och att han kunde beväpna sig med en kökskniv. Enligt den interna utredningen saknades skriftliga instruktioner om hantering och förvaring av knivar.

Tunagården har påbörjat arbetet med att rätta till bristerna. Tidigare har Arbetsmiljöverket anmält hemmet till åklagare för brister i arbetsmiljön.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.