Vanvård gjorde 15-åring till mördare

Personalen vårdade pojken helt fel, vilket till sist fick stå dem dyrt. (TT)


Stora brister rådde på det behandlingshem Tunagården i Malmö där en 15-årig pojke knivskar en 44-årig kvinnlig anställd till döds i våras. Bristerna gäller både vården, behandlingen och arbetsmiljön för personalen. Det visar den internutredning som Statens institutionsstyrelse (SIS) gjort. Pojkens problem var så omfattande att han borde ha omplacerats till en annan institution med annan kompetens.

Ingen ordentlig utredning gjordes om honom innan han kom till hemmet i augusti 2006, vilket borde skett. Hans diagnos fordrade medicinering men att han verkligen tog sin medicin har inte ordentligt följts upp av personalen, enligt internutredningen.

Säkerhetsarrangemangen på Tunagården var inte heller bra. Befintligt personallarm har inte använts, utbildningen för personalen i att förebygga hot och våld har varit eftersatt. Ingen ordentlig riskbedömning har gjorts.

Pojken dömdes för mord till rättspsykiatrisk vård. Enligt advokaten drevs han av en inre tvångsbild: Han ville döda en kvinna.

Advokaten var mycket kritisk till att pojken kunde slarva med medicineringen och att han kunde beväpna sig med en kökskniv. Enligt den interna utredningen saknades skriftliga instruktioner om hantering och förvaring av knivar.

Tunagården har påbörjat arbetet med att rätta till bristerna. Tidigare har Arbetsmiljöverket anmält hemmet till åklagare för brister i arbetsmiljön.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kim Jong-Un övervakade kärnvapenövning

Tog felaktigt ut hundratusentals bidragskronor

En man i Örnsköldsvik tog ut totalt drygt 200 000 kronor i föräldrapenning. Problemet? Han var hemma med ett barn som inte hade rätt att vistas i Sverige, skriver Allehanda.

Omfattande översvämningar i östra Afrika

1 timme sedan
Nationalparker, hamnar och motorvägar ligger under vatten efter omfattande översvämningar till följd av skyfall i flera östafrikanska länder.

Olycksfärja sätts in för passagerartrafik

2 timmar sedan
Passagerarfärjan Marco Polo kommer åter att sättas in i trafik i mitten av 2024, rapporterar lokala medier.

FN-expert: Gazas sjukvårdssystem utplånat

3 timmar sedan
Israels krig i Gazaremsan har "utplånat" sjukvårdssystemet i det palestinska området, säger FN:s särskilda rapportör för rätten till hälsa.

Man gripen – ska ha skjutit mot polis

3 timmar sedan
En beväpnad man barrikaderade sig i en lägenhet och misstänks ha skjutit mot polis i Smedjebacken på måndagskvällen. Han greps efter att polisens förhandlare lyckats övertala honom att ge upp.