Måndag 20 Sep
Stockholm

Våldtäktsgripna fria efter slarv

Åklagaren glömde delge misstanke - nu kan männen prata ihop sig om fallet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Åklagaren tvingades under torsdagen släppa de fem unga män som suttit anhållna misstänkta för gruppvåldtäkt på en 14-årig flicka i Helsingborg i går kväll.

De fem männen hade anhållits och förhörts utan att formellt delges misstanke och har därför olovligen hållits frihetsberövade.

Männnen anhölls under onsdagsnaten av en åklagare som bedömde att kvintetten på goda grunder kunde misstänkas för våldtäkt.

På torsdagsmorgonen sade Maria Zander vid polisens familjevåldsenhet till Helsingborgs Dagblad att männen skulle delges brottsmisstanke under förmiddagen.

Olovligen frihetsberövade

Men när en annan åklagare, Christer Forssman, tog över fallet på torsdagsmorgonen, så upptäckte han just att männen inte delgivits brottsmisstanke utan endast förhörts under benämningen "annan".

– De satt alltså olovligen frihetsberövade. Därför beslutade jag att omedelbart försätta dem på fri fot, säger Christer Forssman, som inte har någon uppfattning om styrkan i misstankarna mot männen ännu. Det kommer han ta ställning till först när flickan har förhörts.

Kan prata ihop sig

Att de fem männen försatts på fri fot innebar att de nu har goda möjligheter att prata ihop sig och på andra sätt försvåra den pågående polisutredningen.

– Det är förstås beklagligt men det är följden av att de anhölls utan att vara misstänkta och därmed var olaga frihetsberövade, säger Christer Forssman till Helsingborgs Dagblad.

Våldtogs i buskage

Den 14-åriga flickan, som kommer från en annan ort i Nordskåne, kom till Helsingborg under onsdagskvällen tillsammans med en väninna för att träffa en av männen i bostadsområdet Drottninghög.

På plats fanns i stället de fem männen som är i 18-årsåldern. Flickan våldtogs i ett buskage.

Det var väninnan som anmälde våldtäkten till polisen. En av polisens hundpatruller spårade de misstänkta.

Läs vad kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki säger om åklagarslarvet här!

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela