Måndag 20 Sep
Stockholm

Elden pyr fortfarande i Rosengård

Lördagsnattens oroligheter fördöms av de boende i Malmöstadsdelen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Lördagsnatten blev orolig i Rosengård när demonstranter och poliser drabbade samma i våldsamma konfrontatiner.

Stenar och raketer ven genom luften och eldar blossade upp på flera ställen i Malmöstadsdelen.

Dagen efter pyr det fortfarande ur askan från flera platser där folk har eldat.

– Det känns som om det blivit en tradition att de eldar här, säger en kvinna som arbetar i Shellbutiken vars fönster slogs sönder under natten, till Sydsvenskan.

Manifestationen, som gick under namnet "Reclaim Rosengård", startade vid 20-tiden under lördagskvällen.

Redan 20 minuter senare utbröt slagsmål vid en Shellmack intill en rondell då några motdemonstranter gav sig på en minilastbil och försökte riva ned banderoller.

Många Rosengårdsbor protesterade högljutt mot högtalarbilen och stämningen var upprörd.

– De kommer hit och ställer till problem och vi vill inte ha dem här. Det blir bara en massa våldsamheter som ger Rosengård dåligt rykte. De kan väl ha sina fester hemma i Limhamn, säger Mohammed Aburid till Sydsvenskan.

Samtidigt som demonstrationen urartade inledde många muslmer inledningen av fastemånaden ramadan. Många Rosengårdsbor upprörs över oroligheterna.

– De respekterar inte muslimer. De tar inte hänsyn till den här månaden som är fredens månad, säger Herrgårdsbon Ahmad el Mohamad.

Efter oroligheterna i rondellen fördes demonstranterna bort av en uppretad folkmassa, däribland medlemmar ur det nya Rosengårdsgänget Lions Family. Samtidigt syntes medlemmar från gänget Black Cobra på aktivisternas sida. Samtliga aktivister tvingades att fly till McDonalds.

– De vill bara sabba och förstöra. Jag hoppas att de aldrig kommer hit igen. Vi vill ha det lugnt här och vi är glada för att polisen är här, säger Ali Finjan, boende i Rosengård, till Sydsvenskan.

Se ett filminslag från oroligheterna här!

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela