Ifpi utmanar DC-användarna

Striden om upphovsrätten fortsätter.


Ifpi, musikbranschens rättighetsorganisation, tar kraftigare tag mot fildelarna. Det är dock ingen ny och svårbegriplig teknik som ska utmanas. I stället är det de gamla DC-hubbarna som står i fokus.

– Vi är helt medvetna om att DC inte är det största problemet vi har i dag, om man ser till var mest av det material som vi förträder förflyttas illegalt. Vi anser ändå att det är så pass många som fortfarande använder DC att vi måste vidta åtgärder även där, säger Magnus Mårtensson, jurist på Ifpi till Nyheter24.

Direct Connect, DC, är en äldre teknik som användes i större skala innan torrenttekniken slog igenom.

Även om den modernare torrenttekniken sprungit förbi DC-användandet har den senare alltid funnits kvar i bakgrunden. Enligt Mårtensson rör det sig om runt 150 DC-hubbar och hittills har de anmält ett tiotal.

– Vi kommer inte att bara att polisanmäla huboperatörerna utan även ett antal användare per hubb som laddat upp upprätthovsskyddad musik i samband med att vi samlat in bevisningen.

Ifpis bevisningsmaterial kommer att delges polisen, som i nästa skede får inleda en egen förundersökning.

Mårtensson understryker att Ifpi inte är emot fildelarna. Bara de som sprider det material som deras huvudmän äger, alltså skivbolagen.

– Man får gärna fildela material som är legal. Vi är inte emot tekniken, vi vill inte stoppa Direct Connect, säger Magnus Mårtensson till Nyheter24.

I Sverige fanns det 2006 1,3 miljoner fildelare, enligt SCB.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!