Nils Bildt: "Jag har fildelat"

Nyheter24 träffar ministersonen Nils Bildt och entreprenörsvännen Naim Murseli.


Det är de moderata ministersönerna som står på tur. Både Nils Bildt och Gustaf Reinfeldt har börjat orientera sig i inrikespolitiken. Medan Viktor Wallström och Ann-Sofie Sahlin har valt bort politiken för en tjänstemannakarriär dras de förra till politiken. Även om det kanske inte bär vägen för att bli en Bush junior.

– Jag är väldigt intresserad av utrikespolitik, dras till politiska rollspel och läser Dagens Nyheter vid frukosten, säger Nils Bildt till Nyheter24.

Sarkasm tystade s-politiker

I veckan gjorde han ett politiskt avtryck och demonstrerade att han är en lika begåvad sarkasmernas mästare som sin far. När den socialdemokratiske Malmöpolitikern Adrian Kaba anklagade Carl Bildt för att ha verkat emot Kosovos självständighet i ministerrådet tog han striden om pappans politiska eftermäle i en infekterad nätdebatt med bland annat:

"Många goda argument från din sida, tycker Yoda."

Även om den må vara biologisk har Nils svårt att sätta fingret på var inspirationen kommer ifrån.

– Jag kollar inte på Stephen Colbert eller så. Utan då blir det snarare Parlamentet eller That 70's Show när jag kommer hem från skolan.

Nätdebatten hade den kosovosvenske Naim Murselis Facebooksida som scen. 18-årige Murseli, som är god vän med Nils, har profilerat sig som en framgångsrik IT-entreprenör med två lyckade bolag i sin portfölj. På kort tid blev han en av Sveriges största domänexperter och nosade på den omvittnat skicklige Joakim Jardenberg.

Murseli, som kom till Sverige som tvååring, menar snarare att Carl Bildt har haft en nyckelroll i att jobba för att Kosovo ska få bli självständigt.

– Adrian Kaba har partipolitiska skäl för att smutskasta Carl Bildt och han hade fel. Carl Bildt är sedan sin tid som fredsmäklare väldigt populär i Albanien och i resterande Balkan. Jag gillar honom och andra ledare som Bill Clinton och George W Bush, säger Naim Murseli till Nyheter24.

– Exempelvis har jag följt det albanska valet och hoppas verkligen att Sali Berisha får sitta kvar som Albaniens premiärminister. Albanien har aldrig varit så utvecklat som nu, fortsätter han.

Ingen politisk adel

Nils Bildt frotterar sig inte direkt med söner och döttrar från den politiska adeln. Däremot har han utbildat statsminister Fredrik Reinfeldts 16-årige son Gustaf Reinfeldt.

– Vi var på konfirmationsläger och jag var med och utbildade honom i segling. Vi har setts några gånger, bland annat i politiska sammanhang, men det är inte mer än så, säger Nils Bildt.

Han ser det inte som otroligt att han kommer att finnas inom politiken på allvar om några år. I dagsläget är han aktiv i Moderat skolungdom, MSU, vid Östra Real i Stockholm. Det var på samma skola som den då 17-årige Bildt den äldre utropade sig själv till tillförordnad rektor och höll i undervisningen när lärarna gick ut i strejk 1966.

Bildt den yngre har dock liknande internationella meriter som sin pappa, men valde att avbryta de brittiska studierna i förtid.

– Jag gick på den svenska skolan i Kingston i London. Men jag trivdes inte alls, och vi kom inte alls överens med lärarna. Det var inte bara jag utan flera var missnöjda. Så jag bestämde mig för att åka tillbaka till Sverige, säger Nils Bildt till Nyheter24.

Gustaf Reinfeldt valde att gå på tvärs med sin pappa och gav sitt stöd till de åtalade, och numera fällda, personerna bakom The Pirate Bay. Han tyckte att de skulle gå fria i tingsrätten. På frågan om hur den datorskicklige Bildt ser på Global Gaming Factorys köp av fildelningssajten säger han:

– Jag tycker att det låter intressant, och det är bra att man försöker hitta lagliga lösningar. Jag har själv fildelat, men jag stödjer inte någon sida i den här konflikten. Däremot tror jag att GGF kommer att få det svårt att göra både fildelarna och upphovsrättsindustrin nöjda, säger Nils Bildt till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för Stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.