Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polis ska visa bilder på misstänkta

Nyheter | 27/08/2009 13:49

Skånepolisen vill publicera övervakningsbilder på brottslingar på nätet.

Polisen i Skåne vill lägga ut bilder på misstänkta brottslingar på sin hemsida.

Syftet är att hoppas kunna få hjälp av allmänheten med att identifiera brottslingar genom övervakningskameror.

Genom det ökande användadet av övervakningskameror i samhället blir det allt vanligare att personer fångas på bild när de begår brott. Bilderna kan ofta vara till stor hjälp vid brottsutredningar.

Nu vill Skånepolisen hänga ut bilder på misstänkta brottslingar på sin hemsida, enligt ett pressmeddelande.

Frågan är både komplicerad och kontroversiell och varje enskilt beslut ska därför fattas av en tjänsteman på högre nivå.

För att bli uthängd med bild på hemsidan måste brottet de misstänks för uppfylla vissa kriterier. Bland annat måste det pågå en förundersökning och brottet kunna ge minst två års fängelse.

– Vi har noga övervägt de juridiska aspekterna av publicering av bilder på icke identifierade misstänkta personer på hemsidan, och kommit fram till att vi under vissa förhållanden kan använda oss av den metoden som ett led i vårt arbete med att klara upp brott, säger Mårten Unbeck, chefsjurist vid Polismyndigheten i Skåne i pressmeddelandet.

Skrivet av: