Tisdag 11 Maj
Stockholm

Slog flickvännen med sten i huvudet

Åtalas för grov misshandel - men inte mordförsök.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

GÄLLIVARE. I början av veckan inleddes rättegången mot den 29-årige man som brutalt misshandlat sin 16-åriga flickvän i norrländska Gällivare.

29-åringen ska bland annat ha kopplat strupgrepp på flickvännen tills hon blev medvetslös. Därefter slog han henne, enligt åtalet, med en sten i huvudet.

Men ändå - brottet rubriceras inte som mordförsök.

Under det långa förhållandet ska flickan ha utsatts för en serie våldsamma brott.

Misshandeln den 10 augusti i år började utanför en bostad där paret befann sig på fest. Båda hade druckit. Mannen var redlös. 29-åringen tog strypgrepp på sin flickvän tills hon svimmade av. Då tryckte han in ett mopedstöd i hennes mun. Drog henne i håret. Släpade flickan tillsammans mopeden i ett tjugotal meter.

Enligt åklagarens gärningsbeskrivning slog han henne också vid upprepade tillfällen i huvudet och i ansiktet. Med knuten näve. Det besinningslösa våldet såg inget slut. Han ska ha fortsatt med att skalla henne, sparkat henne i ryggen, slagit henne med en sten i huvudet och släpat henne längs en grusväg. Han ska också ha hotat henne till livet om hon skvallrade för polis.

Men trots det brutala ohejdade våldet - kammaråklagare Martin Nilsson vill inte åtala för mordförsök.

– Man tittar på skadorna och gör en sammantagen bedömning. Jag kan inte bevisa något uppsåt för mordförsök, säger åklagaren till Norrländska socialdemokraten.

Mannens våldsamma cv innehåller mer: Han är också misstänkt för misshandel i fyra fall, för olaga hot i två och för övergrepp i rättssak. Brotten begicks med början 2007 och fram till den 26 juli i år - när flickvännen fick smaka på 29-åringens ohämmade vrede. Och hotades till livet.

Mannens försvarare, Bengt Nergård, säger att 29-åringen erkänner ett fall av misshandel.

– Han kommer även att erkänna misshandel i Gällivare men hans uppfattning är att det inte är grov misshandel eftersom han inte gjort allt det åklagaren påstår, säger Nergård till NSD.

Enligt den 16-åriga flickans målsägandebiträde, Carolina Holmberg, kommer man yrka på "en ansenlig summa i skadestånd".

Mannen har suttit häktad sedan den 10 augusti. Straffet för grov misshandel är fängelse i mellan ett och tio år.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela