Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Black Week börjar om

 
Dagar
 
Timmar
 
Minuter
 
Sekunder

Slog flickvännen med sten i huvudet

Nyheter | 09/09/2009 07:42

Åtalas för grov misshandel - men inte mordförsök.

GÄLLIVARE. I början av veckan inleddes rättegången mot den 29-årige man som brutalt misshandlat sin 16-åriga flickvän i norrländska Gällivare.

29-åringen ska bland annat ha kopplat strupgrepp på flickvännen tills hon blev medvetslös. Därefter slog han henne, enligt åtalet, med en sten i huvudet.

Men ändå - brottet rubriceras inte som mordförsök.

Under det långa förhållandet ska flickan ha utsatts för en serie våldsamma brott.

Misshandeln den 10 augusti i år började utanför en bostad där paret befann sig på fest. Båda hade druckit. Mannen var redlös. 29-åringen tog strypgrepp på sin flickvän tills hon svimmade av. Då tryckte han in ett mopedstöd i hennes mun. Drog henne i håret. Släpade flickan tillsammans mopeden i ett tjugotal meter.

Enligt åklagarens gärningsbeskrivning slog han henne också vid upprepade tillfällen i huvudet och i ansiktet. Med knuten näve. Det besinningslösa våldet såg inget slut. Han ska ha fortsatt med att skalla henne, sparkat henne i ryggen, slagit henne med en sten i huvudet och släpat henne längs en grusväg. Han ska också ha hotat henne till livet om hon skvallrade för polis.

Men trots det brutala ohejdade våldet - kammaråklagare Martin Nilsson vill inte åtala för mordförsök.

– Man tittar på skadorna och gör en sammantagen bedömning. Jag kan inte bevisa något uppsåt för mordförsök, säger åklagaren till Norrländska socialdemokraten.

Mannens våldsamma cv innehåller mer: Han är också misstänkt för misshandel i fyra fall, för olaga hot i två och för övergrepp i rättssak. Brotten begicks med början 2007 och fram till den 26 juli i år - när flickvännen fick smaka på 29-åringens ohämmade vrede. Och hotades till livet.

Mannens försvarare, Bengt Nergård, säger att 29-åringen erkänner ett fall av misshandel.

– Han kommer även att erkänna misshandel i Gällivare men hans uppfattning är att det inte är grov misshandel eftersom han inte gjort allt det åklagaren påstår, säger Nergård till NSD.

Enligt den 16-åriga flickans målsägandebiträde, Carolina Holmberg, kommer man yrka på "en ansenlig summa i skadestånd".

Mannen har suttit häktad sedan den 10 augusti. Straffet för grov misshandel är fängelse i mellan ett och tio år.

Skrivet av: