Stockholm

Sigfrid: Varna svenska USA-resenärer

Riksdagsledamoten Karl Sigfrid (m) om att amerikanska tullen kan kopiera resenärernas hårddiskar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tullen i USA kan kopiera din hårddisk och mp3. Och har fått gjort så sedan 2008.

Nu kräver den svenske riksdagsledamoten Karl Sigfrid (m) att utrikesdepartementet ska varna resenärer som drar över Atlanten.

– Det är svårt för Sverige att påverka hur svenska resenärer behandlas i USA, men vi bör upplysa resenärer om risken för att få datorn genomsökt och hårddisken kopierad. Sedan är det upp till var och en om de vill utsätta sig för det eller om de vill lämna datorn hemma, säger Karl Sigfrid i ett pressmeddelande.

Det är den amerikankska tevekanalen ABC som kommer med uppgifterna, som också bekräftats av dokument från amerikanska regeringen.

Där framkommer att tullen inte behöver någon brottsmisstanke för att kopiera din hårddisk samt att de har rätt att skicka vidare materialet till andra myndigheter. Där räcker det med att ditt namn matchar någon som tidigare varit misstänkt i USA för att du ska stoppas.

Till SvD säger Sigfrid att de amerikanska riktlinjerna är oacceptabla.

– Det är en extrem åtgärd att gå in och titta i människors privata datorer och mediespelare. Frågan är vad det är man är ute efter som gör det här proportionellt till ingreppet, säger han till SvD.

Även i USA har röster höjts mot tullens befogenheter.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Nästa artikel
Olika bud om Acta

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.