Nu kan du teckna Fuglesangs rymdförsäkring

- 17/09/2009, 09:48 -

Det svenska försäkringsbolaget Aspis Liv erbjuder nu en reseförsäkring för rymdturister.

Har du en miljon liggandes under madrassen? Känner du för att lämna jordelivet under ett par dagar? Det kan snart bli verklighet. Men kom ihåg, missa inte reseförsäkringen.

Rymdresor kan bli vardagsmat inom några år. Därför vill det svenska försäkringsbolaget Aspis Liv få grepp om den "växande" marknaden för reseförsäkringar för rymdturister.

– Fuglesangs dagar med titel ”enda svensk i rymden” är räknade. I takt med att priset för rymdturism kommer att sjunka under de närmsta åren så tror vi att intresset för vår produkt kommer att öka, förutspår Jan Paju, vd Aspis Liv.

Aspis Liv marknadsför sig som bolaget som försäkrade Christer Fuglesang under hans andra rymdresa som avslutades för bara några dagar sen. Samtidigt skryter man med att moderbolaget Aspis Pronia försäkrade Apollo 11:s tre besättningsmän Buzz Aldrin, Michael Collins och Neil Armstrong under historiens första månlandning. Nu vill man återigen vara först.

– Det här blir antagligen världens häftigaste reseförsäkring och vad vi vet den första i sitt slag i Sverige. Vi vill ligga steget före i den här utvecklingen eftersom vi tycker det är spännande med den kommersiella rymdindustrin, säger Jan Paju.

Tanken är att försäkringarna ska tecknas i samband med rymdresorna miljardären Richard Branson försöker att sälja till vanliga svenskar. Om tre år kan Bransons bolag Virgin börja flyga "vanliga människor" till rymden från Kiruna - för bara en miljon kronor. Hittills har, enligt Aspis Liv, 300 personer köpt rymdresor, däribland fyra svenskar.

Skrivet av: