Partiledarna gratulerar Obama

Sveriges partiledare hoppas nu på ett amerikanskt deltagande i klimatarbetet.


Ledarna för de svenska riksdagspartierna kommenterar Barack Obamas valseger i positiva ordalag.

Näringsministern och centerpartiledaren Maud Olofsson gratulerar Barack Obama till segern i ett pressmeddelande.

– Obama har lyckats fånga en stämning i landet och ge framtidshopp till det amerikanska folket. Han har också lyckats ge hopp till grupper som tidigare inte känt att de haft en röst, skriver hon.

Olofsson hoppas att valsegern ska "bidra till en vändning av den rådande finanskrisen i USA och att Obama kan ingjuta den framtidstro som USA behöver just nu".

Hon tillägger att hon hoppas att Obama "tar på sig ledartröjan" i arbetet inför en nya klimatöverenskommelse och att Sverige och USA i och med Obamas seger ska kunna fördjupa samarbetet kring förnyelsebar energi.

–Även tankarna om frihandel är det viktigt att USA lever upp till, skriver hon.

Det är något stort som har hänt i dag, säger socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin om Barack Obamas valseger.

Enligt Mona har USA äntligen fått en verkligt stark president. För svenk del kommer det att betyda mycket när det gäller hanteringen av de ekonomiska problem som USA och vi sitter mitt i.

–Men också i klimatarbetet kan USA komma att ta en helt annan aktiv roll. Det betyder mycket för Europa och Sverige. Det ska också bli intressant att se vad som händer i Irak och Aghanistan, där svenska soldater finns, säger Mona.

Sahlin ser ingen risk för att Obama med protektionistiska åtgärder ska hämma den världsekonomiska utvecklingen.

Folkpartiledaren och utbildningsministern Jan Björklund välkomnar Barack Obamas valseger.

–Det kommer att underlätta samarbetet mellan USA och Europa. Och det kommer att bli lättare att vara Amerika-vän i Sverige, säger han till TT.

Björklund varnar samtidigt för att dra för långtgående slutsatser av Obamas seger.

I allt väsentligt kommer USA:s internationella politik att bli densamma. Men det finns ett viktigt undantag. Jag tror att USA kommer att bli mer angeläget att samarbeta mer med resten av världen i stället för att köra ett eget race, i exempelvis klimatfrågan.

Du är inte rädd för protektionism?

– Vi har hört det där förr. Före valen finns det protektionistiska tongångar. Men när man väl sitter i Vita huset brukar det låta annorlunda. Jag hoppas det blir likadant nu.

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund säger till TT att det "är en fantastisk känsla en sådan här dag".

–Obama har förmågan att skapa engagemang och entusisasm på ett sätt som är få förunnat. Och det behövs. Han har ställt i utsikt en lång rad utgiftsreformer och skattesänkningar - han får möta stora utmaningar i en amerikansk ekonomi som redan i dag brottas med gigantiska underskott, säger Hägglund.

Hur påverkar valresultatet USA:s relation med Sverige?

–Jag tror att det blir lättare. Det är lättare för Sverige att ha och göra med en demokratisk president. Obamas agenda är något närmare den svenska agendan, säger Hägglund.

Hägglunds förhoppning är att den nye presidenten klarar av att få bukt om sjukvårdsfrågan i USA. Han hoppas också på att den amerikanska inställningen till "internationella ödesfrågor som rör miljö, klimathot och fattigdomsbekämpning" förändras.

Statsminister Fredrik Reinfeldt hoppas Reinfeldt på en mer samarbetsinriktad och lyssnande president. Jämfört med George Bush som i sitt tal sade att antingen är ni med mig eller emot mig.

Enligt statsministern blir den nye presidentens ledarskap helt avgörande för klimatfrågans möjligheter och för att frågan ska komma till ett bra avslut på klimatkonferensen i Köpenhamn i december 2009.

Peder Broberg/ TT

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.