Måndag 3 Okt
Stockholm

Svenska bloggare om nya presidenten

"Nu kommer USA:s anseende att öka i Sverige - hudfärgen får större betydelse."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Inte alla. Men många svenska bloggare pustade ut i morse. Barack Obama blir USA:s 44:e president. Och många är de som tror att en hård tid väntar den nya presidenten.

Carl Bildt skriver att Obama möts både i USA och i sitt eget land "av förväntningar som kanske ingen annan amerikansk president i modern tid".

–Och han har därmed skaffat sig ett mycket starkt förändringsmandat - vars styrka i sig kan komma att innebära en utmaning när verkligheten mer konkret skall hanteras.

Henrik Alexanderssson skriver att det hade varit bättre om presidenten och kongressen hade fått olika politisk färg. "Det hade blivit lite mer av maktbalans och nerv i amerikansk politik på det viset. Men nu blev det inte så".

Jonas Morian skriver att Obama på kort sikt bör kunna komma tillrätta med USA:s dåliga rykte i världen. Men krav finns på att skapa långvariga relationer.

"Obama har ingen gedigen utrikespolitisk erfarenhet och måste nog se till att omge sig med goda rådgivare och utse en utrikesminister – kanske rent av en republikan – som verkligen förmår att leva upp till löftena om förändring. Konkret är naturligtvis Obamas frihandelsskepsis ett problem. Detta gynnar inte de amerikanska relationerna med vare sig tredje världen eller viktiga handelspartners som Europa och Kina", skriver Jonas Morian på Promemorian.

Vänsterbloggen Zamaris uppmärksammar sina läsare på att Obama inte kommer att förändra USA:s politik nämnvärt på vissa punkter.

"Han kommer inte att förändra politiken i Palestina nåt nämnvärt. Det är fortsatt stöd till Israel som gäller. Visserligen säger han att han på sikt (obs!) vill avbryta kriget i Irak, men samtidigt vill han trappa upp i Afghanistan. När det gäller kriget mot terrorn kommer vi inte att se några större förändringar".

På sin blogg skriver Jinge att Sverigedemokraterna troligen är de som förlorat mest på Barack Obamas vinst.

"USA har alltid haft ett enormt inflytande i Sverige, det gäller inte bara ekonomiskt, det är en betydande kulturell inverkan både vad gäller film, teater, litteratur och musik". "Nu kommer USA:s anseende att öka i Sverige och det finns fog för att anta att Obamas hudfärg även kommer att betyda något även här". "Det går inte längre att ropa ”svarting” efter invandrare på stan, inte nu när världens mäktigaste man är just – svart".

För Erixon är Obamas seger främst en "symbol för att minoriteter i världens största och mest dynamiska demokrati". Men fortsätter han:

"Jag hoppas de Obama-sympatisörer får rätt som före valet menade att Obama ljuger om att han är emot frihandel. Jag hoppas också att han ljugit om att han ska sitta ner och prata snällt med tyranner som förtrycker sina folk, utan tvärtom ställa samma sorts krav som Bush har gjort. Det blir i så fall instressant att se reaktionen hos vänstern, när Barack Obama förmedlar samma analys och världsvy som George W Bush".

TEST.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.