Westerberg: Behåll alkoholmonopolet

- 05/10/2009, 09:09 -

Tidigare socialminister Bengt Westerberg varnar för den så kallade gårdsförsäljningen.

Bengt Westerberg, tidigare socialminister med ansvar för alkoholfrågorna i början av 1990-talet, höjer i dag ett varnande finger för en uppluckring av Systembolaget.

Enligt Westerberg bör regeringen inte ge vika för lantbrukarnas riksförbund (lrf), turistintressen och en del politiker och deras kampanj för att införa den så kallade gårdsförsäljningen vid sidan av Systembolaget.

Gårdsförsäljningen skulle innebära att tillverkare skulle få rätt att sälja sina egna produkter vid sidan av Systembolaget.

Trots att försäljningen, som då skulle begränsas till vin och fruktvin, i sig inte skulle få några allvarliga negativa folkhälsoeffekter, menar Westerberg att det är början på en farlig trend.

"Om man accepterar gårdsförsäljning kommer det att bli svårare att säga nej till en rad andra förslag om undantag, till exempel tillverkare av spritdrycker och bryggerier som vill sälja direkt från fabrik och utländska tillverkare som vill ha egna försäljningsställen i Sverige", skriver Westerberg på SvD.

Skrivet av: