Svenne-Redcross: Pontén slöt avtal med oss

"Antipiratbyrån använder sig av metoder som tagna ur en Hollywoodfilm."


Svenne-Redcross är två grupper som gjort det möjligt för dig att ladda ner biofilmer direkt till datorn - innan de ens haft premiär på den vita duken.

Förra veckan satte Antipiratbyrån och dess ledare Henrik Pontén stopp för detta. Men enligt en av de ledande personerna bakom Svenne-Redcross har de använt sig av en infiltratör. Något som kan i frågasättas ifall det är rättsligt hållbart?

"Jag vet vem infiltratören är"

– Vi hade vår egen irc-server på en dator utomlands. Vi har flera lösenord som du måste skriva in innan du kommer in i kanalen. Så här i efterhand har vi också kollat alla loggar och det finns inget utomstående ip-nummer bland dem, säger en av de ledande personerna bakom Svenne-Redcross till Nyheter24.

–Det betyder att Pontén använt sig av en infiltratör inom vår egen grupp. Jag vet också vem denna personen är.

Förra veckan gick Pontén ut i DN och berättade att de lokaliserat och identifierat den svenska gruppen Svenne-Redcross som nu valt att lägga ner sin verksamhet.

–Det har inte varit fråga om några förhandlingar, sa Pontén.

Avtalet: Slipper åtal om du kopplar bort servern från nätet

Men Nyheter24 har fått ta del av det avtal som Antipiratbyrån slutit med den ledande personen bakom Svenne-Redcross.

Här framkommer det att alla medlemmar ur Svenne och Redcross slipper åtal - både civilrättsligt och straffrättsligt - om de ställer upp på en rad villkor:

"Antipiratbyrån har förklarat att man är beredd att avstå ifrån att agera rättsligt, både civilrättsligt och straffrättsligt, mot ..... under förutsättning att denne:

  • för all framtid avstår från att begå någon form av immaterialrättsligt intrång mot någon som Antipiratbyrån företräder
  • sänder ut meddelande med innehåll som har godkänts av Antipiratbyrån i forum som bestäms av Antipiratbyrån..."

Kravet avslutas med att "SVENNES och REDCROSS servrar ska omgående och för all framtid kopplas bort från internet."

Via telefon når Nyheter24 den ledande personen bakom grupperna.

Av säkerhetsskäl vill han inte gå ut med sitt namn. Numera är han bosatt och jobbar i Tyskland. För tio år sedan började han att sprida filmer innan de haft biopremiär.

–När jag var 20 år jobbade jag på en plats där jag fick tillgång till dataspel och filmer. Jag kände till scenen - som släpper grejer innan de haft premiär - och var fascinerad och ville få tillgång till dem.

"Det är som en tävling"

Det ena ledde till det andra. Snart hade han han startat sina egna grupper - som skulle komma att bli ökända bland de illegala fildelarna.

–Bland de första filmerna svenne släppte var "Tomten är far till alla barnen". Så småningom startade vi Redcross där vi släppte Hollywoodfilmer med svensk text. Vi gjorde saker för den marknaden i Skandinavien.

Vad var din drivkraft?

–Det är som en tävling, nästan som en sport. Är du först med en grej så får du ett visst anseende.

Hur känns det nu?

–Jag är ändå 30 år och har inte lika mycket tid längre. Jag hade faktiskt planerat att lägga ner nästa år ändå, säger mannen till Nyheter24.

–Men självklart är det trist att det slutade så här. Och det är trist hur Antipiratbyrån går till väga. Det är nästan som en dålig Hollywoodfilm.

Hur menar du?

– En person från vår grupp tvingades att lämna in sin dator under hot att bli polisanmäld om han inte löd Pontén. En annan person jobbar hos en internetleverantör. Pontén hotade att han skulle gå till chefen hos internetleverantören och berätta vad han höll på med om han inte slutade med vad APB anser han var involverad i.

Han berättar att Antipiratbyrån, via chefsjuristen Pontén och utredaren Anders Nilsson, besökte honom i Tyskland i slutet av september.

– Jag var inte där just då, utan hade precis kommit till Sverige från USA. Jag fick veta via min kollega att APB varit där. Jag tog kontakt per telefon och de berättade om deras misstankar gentemot mig och de ville stämma möte med mig. De ville till en början att jag skulle komma själv utan juridisk hjälp. Det visade sig att de hade skärmdumpar från vår irc-kanal, loggar från mina privata chattsamtal och så vidare.

Ledaren för Svenne-Redcross berättar att Antipiratbyrån hade för avsikt att stämma tre andra i gruppen på de höga beloppet på 2,6 milljoner kr.

– De gav mig ingen stämningsansökan då det var mig de ville få tag på och de ville pressa de andra att ge ut mer information om mig tror jag.

–När jag och min advokat var på APB:s huvudkontor på St:Eriksgatan så gav de mig en chans att nappa på en deal som de hade som skulle innebära att eventuellt åtal och stämningar läggs ner. Efter samråd med min advokat kom vi fram till att det är det bästa vi kan göra.

"Ni som är fortfarande involverade i Scenen - stäng ner. Ingen går säker där ute", varnade ni förra veckan...

–Nej, det där fick jag skickat till mig av Anders Nilsson som bad mig lägga in det i nfo-texten, vilket jag också gjorde för att uppfylla ett av kraven i det avtal vi skrev.

Enligt Antipiratbyrån är detta en delseger i kampen mot nätpiraterna. Håller du med om det?

–Nej, struntprat. De senaste två veckorna har folk varit oroliga. Folk som fortfarande är aktiva kan ha fått uppfattningen att jag eller andra från Svenne-Redcross har sagt något om andra illegala fildelare, men jag kan försäkra att vi inte har sagt någonting.

–Denna typ av spridning på nätet kommer aldrig att upphöra så länge det inte finns några vettiga alternativ. Kolla bara på Spotify, de är det bästa som hänt musikvärlden sedan mp3. Skulle fler alternativ som dessa finnas skulle skälen till att syssla med denna verksamhet drastiskt sjunka.

För bara några dagar sedan delade någon med sig av den nya Wallander-filmen "Prästen", som ska ha dvd-premiär om två veckor.

I textfilen går de hårt åt Antipiratbyrån, men även den infiltratör de ska ha använt sig av för att stoppa Svenne och Redcross.

Texten avslutas med:

"I just want to send a Great Salut to all the fallen members of the group named -SVENNE and -REDCROSS."

–Det är folk i min närhet som skickat ut den filmen, men jag vill poängtera att jag dock inte har något att göra med att den kom ut på nätet, uppger den förre detta ledaren för Svenne och Redcross för Nyheter24.

I dag offentliggjordes en enkät av Ifpi - musikbranschens rättighetsorganisation - som visar att drygt 40 procent av de tillfrågade svenskarna mellan 15-74 år laddar ner musik dagligen eller mer sällan.

Detta motsvarar 2,8 miljoner människor.

Nyheter24 har försökt att nå Henrik Pontén utan resultat.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!