Fyra filmbolag testar ipredlagen

"Swetorrents tillhandahåller upphovsrättsskyddade filmer som de inte har rättighet att sprida på internet."


Fyra filmbolag, Svensk filmindustrin, Pan vision, Filmlance international och Yellow bird har alla vänt sig till Södertörns tingsrätt för att få ut uppgifter om vilka som driver fildelningssajten Swetorrents. Filmbolagen företräds av Antipiratbyrån.

–Swetorrents tillhandahåller upphovsrättsskyddade filmer som de inte har rättighet att sprida på internet. I vissa fall gäller det filmer som inte ens har kommit ut, på marknaden. Det handlar om relativt omfattande verksamhet. Det blir ett dränage på filmbolagens intäktssida, säger Antipiratbyråns ordförande Björn Gregfelt, till SVT.

Men Telia Sonera som har Swetorrents som kund vill inte lämna ut några uppgifter.

–Om det kommer ett föreläggande från domstolen är det högst troligt att vi överklagar beslutet. Vi kommer inte att bara leverera uppgifterna. Vår uppgift är att skydda våra kunders integritet. De ska kunna fortsätta kommunicera, precis som det finns möjlighet att kommunicera via brev utan att någon läser det, säger Patrik Hiselius, ansvarig för samhällskontakter hos Telia Sonera.

Om uppgifterna ändå blir offentliga kommer filmbolagen troligtvis kräva skadestånd om de inte upphör med verksamheten, enligt Björn Gregfelt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

Kidnappad flicka befriad efter tio år

En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

Högsta domstolen i Stilla havsnationen Maldiverna har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Polisen i Östersund rapporterar om fylleri / lob

1 timme sedan
"Centrum, berusad kvinna omhändertagen", skriver polisen på sin hemsida.

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

1 timme sedan
Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Kiruna: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"E10, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.