Antipiratbyråns delseger - nätpirater hoppar av

- 05/10/2009, 20:26 -

"Efter tio år på Scenen kliver vi av och lämnar den för gott."

De har under en lång tid gjort det möjligt för vanliga svenskar att ladda ner biofilmer direkt till datorn - utan att de ens haft premiär på den vita duken.

Men nu verkar det vara slut med det roliga. Enligt Antipiratbyrån har man lokaliserat och identifierat den svenska gruppen Svenne-Redcross som nu valt att lägga ner sin verksamhet.

”Efter tio år på Scenen kliver vi av och lämnar den för gott. Vi har har avslöjats av svenska Antipiratbyrån, som har identifierat samtliga våra medlemmar och sajter”, förklarar gruppen enligt ett uttalande som publicerades på engelska på flera sajter på nätet, däribland Filenetworks Blog.

Det är ännu oklart om det var ett av Antipiratbyråns krav, men gruppen gör något så ovanligt som att be om ursäkt för sina näterövringar.

"Vi ber om ursäkt till alla svenska och utländska filmproducenter för den skada vi har orsakat."

Enligt Antipiratbyråns starke man, Henrik Pontén, har Svenne-Redcross, vars medlemmar beskrivs som ”medelålders män”, gått med på att hålla sig borta Scenen mot att slippa rättsligt efterspel.

– Det har inte varit fråga om förhandlingar. Men tack vare att vi har fått tillgång till så mycket värdefull information kommer vi inte att agera rättsligt, säger Pontén, ansvarig jurist vid Antipiratbyrån, till DN.

Pontén beskriver, enligt DN, processen som ”en form av maktspel” där Antipiratbyrån kunnat samla på sig viktig kunskap i jakten på fler nätpirater. Nu varnar dessutom Svenne-Redcross andra som är kvar i spelet.

"Ni som är fortfarande involverade i Scenen - stäng ner. Ingen går säker där ute."

Skrivet av: