Dopningpreparaten flödar in i Sverige

Polis och tull gör mer än fyra gånger fler beslag av dopningsmedel.


Ökningen är explosionsartad. Dopningspreparaten flödar in i landet, ofta i nya former, och till delvis nya kunder. Polis och tull gör mer än fyra gånger fler beslag av dopningsmedel än för 15 år sedan. 2008 gjordes 1 600 beslag och fann en miljon tabletter, 43 liter flytande substanser och nära ått kilo pulver.

– Dopingbrotten är en växande andel av drogproblematiken. Inte bara färdiga produkter importeras utan även råvaror som paketeras om här och distribueras över internet, säger Stewe Alm, strategisk analytiker hos Rikskriminalpolisen och expert på droger.

Regeringens missbruksutredare, Gerhard Larsson, uppskattar, med utångspunkt från flera studier, att det finns cirka 10 000 - 12 000 personer som återkommande använder anabola steroider. En procent av männen missbrukar, främst i åldrarna 17-34 år. 2-5 procent av männen använder dopningsmedel, och 1-4 procent av kvinnorna.

50 000 missbrukare finns det totalt, enligt uppskattningar från dopingjouren vid Karolinska institutet.

– Det ökade inflödet som antalet beslag tyder på har naturligtvis en marknad. Då kan man misstänka att även användarna ökat. Det bekräftas också av vår internetspaning där utbudet och diskussioner har vuxit, säger Stewe Alm till Svenska Dagbladet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Strejkhot borta – kan ändå påverka

Styrande partiet vinner i Kroatien

Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

1 timme sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

2 timmar sedan
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

3 timmar sedan
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.

Bidens minister friades i riksrättsåtalet

3 timmar sedan
Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, friades i det riksrättsåtal som bara levde under en knapp halvdags sittning i senaten.