Är du gravid? Ät grönt!

Minskar risken för diabetes.


LINKÖPING. Om du äter mycket grönsaker under din graviditet löper ditt barn mindre risk att drabbas av diabetes i framtiden.

Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin och Hälsouniversitetet i Linköping.

– Det är första studien som visar ett samband mellan ett grönsaksintag under graviditeten och risken för barnet att senare utveckla diabetes, säger Hilde Brekke, forskare och klinisk näringsfysiolog, enligt Göteborgs-Posten.

I studien ingick 6 000 femåringar. Mammorna har svarat på frågor kring sina matvanor under graviditeten och därefter har man analyserat barnens blod.

Och resultaten visade att tre procent av barnen vid fyra års ålder hade förhöjda nivåer av antikroppar. Antikropparna angriper de insulinbildande cellerna och ökar risken för diabetes.

De barn vars mammor inte ätit grönsaker under graviditeten hade dubbelt så många antikroppar eller diabetes jämfört med de nyttigare mammorna.

– Vi kan inte säga att det beror på en viss vitamin eller på fiberinnehåll. Det vi kan säga är att regelbundet grönsaksintag under graviditeten är bra och att det möjligtvis minskar risken att barnet utvecklar diabetes, säger Johnny Ludvigsson, professor på Universitetssjukhuset i Linköping och ansvarig för ABIS-studien, enligt Göteborgs-Posten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Galaxens mest massiva svarta hål har hittats

Dålig pension? Så dämpar du ångesten över ekonomin: "Svårt"

Många längtar efter dagen som de får gå i pension, men hur gör man om pengarna inte räcker till? Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som berättar hur man ska hantera ångest över ekonomin.

Pensionärer köpte 87 vapen – kände sig otrygga

När Tullverkets kontrollgrupp öppnade en misstänkt försändelse från Tyskland fann de ett 80-tal olagliga elchockvapen. Men beställarnas ålder förvånade. Genomsnittsåldern hos de identifierade mottagarna var 69 år.

Börsen i Köpenhamn i lågor – spira kollapsar

En kraftig brand har utbrutit på den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn. Spiran på byggnaden har kollapsat, och kraftiga flammor ses slå ut från byggnadens tak.

Mötte knivman med stolpe – kan få medborgarskap

En besökande fransman försökte stoppa knivmannen som dödade flera personer i ett köpcentrum i Sydney i helgen. Nu kan han belönas med medborgarskap, föreslår Australiens premiärminister Anthony Albanese.

Svenska EU-politiker vägrar redovisa kvitton

Utöver en miljonlön får svenska EU-parlamentariker 700 000 kronor per år i "kontorsersättning". Men S, M, KD och SD vägrar redovisa hur pengarna har använts.