Är du gravid? Ät grönt!

- 21/10/2009, 10:21 -

Minskar risken för diabetes.

LINKÖPING. Om du äter mycket grönsaker under din graviditet löper ditt barn mindre risk att drabbas av diabetes i framtiden.

Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin och Hälsouniversitetet i Linköping.

– Det är första studien som visar ett samband mellan ett grönsaksintag under graviditeten och risken för barnet att senare utveckla diabetes, säger Hilde Brekke, forskare och klinisk näringsfysiolog, enligt Göteborgs-Posten.

I studien ingick 6 000 femåringar. Mammorna har svarat på frågor kring sina matvanor under graviditeten och därefter har man analyserat barnens blod.

Och resultaten visade att tre procent av barnen vid fyra års ålder hade förhöjda nivåer av antikroppar. Antikropparna angriper de insulinbildande cellerna och ökar risken för diabetes.

De barn vars mammor inte ätit grönsaker under graviditeten hade dubbelt så många antikroppar eller diabetes jämfört med de nyttigare mammorna.

– Vi kan inte säga att det beror på en viss vitamin eller på fiberinnehåll. Det vi kan säga är att regelbundet grönsaksintag under graviditeten är bra och att det möjligtvis minskar risken att barnet utvecklar diabetes, säger Johnny Ludvigsson, professor på Universitetssjukhuset i Linköping och ansvarig för ABIS-studien, enligt Göteborgs-Posten.

Skrivet av: