Killar är bäst på högskoleprovet

Är snäppet bättre i engelska och matematik.


På lördag kommer rekordmånga att bänka sig för att skriva högskoleprovet. 47 000 personer har anmält sig till höstens prov, vilket är en ökning med 47 procent jämfört med förra höstens provtillfälle.

Provet är en extra chans för många att komma in på drömutbildningen när slutbetygen inte blivit så höga som man hoppats på.

Men om man tittar på tidigare statistik är det killarna som lyckas bättre än tjejerna. Under de senaste fem åren har dubbelt så många killar som tjejer lyckats knipa de högsta poängen mellan 1,9-2,0.

Det är främst i engelska och matematik som skillnaden i resultaten märks.

Nils Olsson, utredare på Högskoleverket, tror att detta kan bero på att killar läser mer facklitteratur och manualer på engelska. Dessutom har fler killar än tjejer som skriver provet gått ett studieförberedande gymnasieprogram.

Högskoleverket har länge försökt att få bort könsskillnaderna på provet.

– Det ska inte längre finnas något som missgynnar tjejerna i provet, säger Nils Olsson till Göteborgs-Posten.

Pedagogikprofessorn Christina Cliffordson tycker att provet har fler problem än bara könsskillnaderna. Helst skulle det tas bort helt, menar hon.

–Jag tycker att det är ett dåligt prov som inte fungerar som det är avsett. Generellt sätt klarar sig studenter som kommer in på högskolan via högskoleprovet sämre än de som kommer in via sina gymnasiebetyg, menar hon, enligt Göteborgs-Posten.

I stället föreslår hon att man inför kunskapstest riktade mot specifika utbildningar, som redan finns i flera olika länder.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.