Regeringen backar om datalagringen

Beslut om datalagringsdirektivet skjuts upp till efter valet 2010.


Alliansregeringen har beslutat att skjuta på införandet av datalagringsdirektivet. Inget lagförslag kommer att läggas fram i riksdagen före nästa val.

Beskedet från justitieminister Beatrice Ask (m) välkomnas av interna kritiker och piratpartiet.

– Regeringen har lyssnat in andra argument. Sedan är det så att det här är något som alliansen i grund och botten har ärvt från Thomas Bodström. Nu kommer inget att ske fram till valet i den här frågan, och om alliansregeringen blir omvald kan jag tänka mig att man försöker införa ett minimipaket. Det vill säga det som vi är tvingat till av EU, säger Karl Sigfrid, moderat riksdagsledamot, till Nyheter24.

Sigfrid är också öppen för ett annat alternativ.

– En annan idé vore att be Europarådet att granska direktivet för att se om det är förenligt med Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Om det inte är det är frågan död, säger han.

Justitieutskottets ordförande, Thomas Bodström, som drivit på hårt för en gemensam EU-lagstiftning på området, är ytterst kritisk. Han tycker att regeringens beslut är "fegt" och "svagt".

– Det här är rena julafton för kriminella och det är brottsoffer som får betala priset. Jag beklagar det här djupt. Man kan inte vara valtaktisk på brottsoffers bekostnad, då är man inte ansvarig som minister, säger Bodström till Svenska Dagbladet.

EU-direktivet ger polisen befogenheter att hämta uppgifter om vem som har ringt vem och när, hur länge man varit uppkopplad på nätet och vilka sms och e-postmeddelanden man skickat.

– I var och varannan brottsutredning använder man datalagring. Det här är inget nytt, utan handlar om att rädda ett redskap som redan finns och göra det mer rättssäkert, säger Bodström till Svenska Dagbladet.

Förseningarna har fått EU-kommissionen att dra Sverige till EG-domstolen. Planen var att den första delen av direktivet skulle ha införts 2007, och hela direktivet i mars 2009. Ändå har regeringen valt att inte presentera ett lagförslag.

Riksdagsledamöterna Karl Sigfrid (m) och Johan Linander (c) tycker att regeringen i stället bör driva på att direktivet rivs upp, alternativt görs om.

– Vi är ju negativa till direktivet, så det är klart att det är bra att vi inte genomför det nu. Man kan lugnt påstå att jag inte sörjer att det här inte blir av nu, säger Linander, rättspolitisk talesperson för centern, till Svenska Dagbladet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.